Directeur IBW zet vraagtekens achter beleid regering

1 Directeur IWB zet vraagtekens achter beleid regering.1De verhoging van energietarieven geldt voor een bepaalde groep. Econoom en analist Guillermo Samson vraagt zich af als de regering niet alvast zou moeten beginnen met het saneren van salarissen. De tariefsaanpassing zou dan niet nodig zijn. ‘Het is steeds de consument die ervoor moet opdraaien.’ De directie van de Energiebedrijven Suriname (EBS) vraagt om te gaan bezuinigen op energie. ‘Waarom moet ik gaan bezuinigen als anderen het probleem hebben veroorzaakt?’, vraagt Samson tijdens een bijeenkomst van Kenniskring. ‘De overheid is in 2010 begonnen met een zeer goede uitgangspositie. De regering is begonnen met een sociaal contract, namelijk de invoering van de pensioen-, ziektekosten- en minimumregeling. Daarnaast werd de Algemeen Oudedagsvoorziening (AOV) opgetrokken en ook de kinderbijslag. Maar tegenover een uitgavenkant staat natuurlijk een inkomstenkant. Dat de regering haar schulden niet kan betalen en blijft lenen, ligt in het feit dat de regering nooit heeft gelet op de inkomstenkant.’
Deflatie als symptoom van kwakkelende economie
‘De betalingsbalans is afgelopen jaar sterk beïnvloed’, aldus Samson die ook directeur is van het Instituut voor Bedrijfswetenschappen (IBW). ‘Er wordt enorm geïmporteerd. Zowel de binnenlandse als buitenlandse schulden nemen enorm toe. Er wordt niet gelet op de verdiencapaciteit van de Staat. Deze regering heeft in vier jaren tijd meer inkomsten kunnen genereren dan de regering Arron in 1975.’ Samson vraagt zich af waar alle inkomsten van de huidige regering naar toe zijn. Met deze inkomsten in handen zou de voornoemde groep niet het slachtoffer worden van tariefsaanpassing van energie. ‘De prijzen van de grondstoffen zijn gedaald. Dit zou in feite moeten leiden tot een deflatie van voedingsmiddelen. Integendeel, de prijzen in de winkels zijn juist enorm gestegen. Deflatie is een symptoom van een kwakkelende economie.’ De vraag en de bestedingen blijven achter. Dit wordt, volgens Samson, gezien als een negatieve spiraal voor de economie.

error: Kopiëren mag niet!