Vrijspraak in mensensmokkelzaak

Su Bo Fang is gisteren vrijgesproken van de gehele tenlastelegging. Volgens kantonrechter Sieglien Wijnhard zou de enkele verklaring van de getuige Peng Feng F. niet voldoende zijn om de verdachte te kunnen bezwaren. Bovendien is deze verklaring ter discussie, gezien het feit dat de getuige in een eerder stadium ook als verdachte in deze zaak was aangemerkt. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, voorgesteld tegen de Chinese verdachte Fang. Hij stond terecht voor mensensmokkel. De verdachte kwam in beeld nadat de politie een onderzoek was begonnen toen een zwaar mishandelde Chinese man hulpeloos bij een ziekenhuis was achtergelaten en kwam te overlijden. Het bleek dat deze man samen met zijn vriendin, Peng Feng F., uit China naar Suriname was gekomen, omdat iemand hen in hun land een baan had aangeboden in Brazilië. Hier zouden zij een salaris van tussen US$ 1.000 en US$ 1.500 verdienen. Echter bleek bij aankomst dat zij niet in Brazilië, maar in Nickerie waren aangekomen. Daar werden zij door de verdachte opgehaald en naar een bar aan de Anton Dragtenweg in Paramaribo vervoerd.
Op de zitting bleef het slachtoffer tegenstrijdige verklaringen afleggen. Zij gaf aan dat zij in eerste instantie in een winkel werkte. Achteraf gaf ze aan dat ze als serveerster in een bar werkte. De verdachte was de vergunninghouder van de bar. Hij zou haar bescheiden hebben afgepakt om haar verblijf in Suriname in orde te maken. Raadsman Frank Truideman gaf aan sterk het vermoeden te hebben dat het slachtoffer als prostituee in de bar werkte. Bij zijn pleidooi gaf hij aan dat de eis van openbare aanklager Astrid Niamat niet onredelijk was, maar dat het niet juist zou zijn om de verdachte te veroordelen. Daarnaast was Fang door de politie opgeroepen voor zware mishandeling, maar werd hij naderhand aangehouden voor mensensmokkel. Truideman pleitte voor vrijspraak en kreeg uiteindelijk het gelijk aan zijn kant. De verdachte was reeds in vrijheid gesteld en blijft op vrije voeten.
FR

error: Kopiëren mag niet!