Leakat Mahawatkhan: ‘Staat van beleg afkondigen onnodig’

Leakat Mahawatkhan-Staat van beleg.1Rijstindustrieel Leakat Mahawatkhan kan het zich niet voorstellen dat personen, die zich politieke analisten noemen, het in hun hoofd halen om een staat van beleg in Suriname in overweging te nemen. Hierdoor zou het namelijk mogelijk worden dat de verkiezingen van 25 mei 2015 verschoven worden. ‘Wanneer er sprake is van oorlog, dan doen we dat. Maar er is helemaal geen oorlog in het land.’ Volgens Mahawatkhan moet de zittende regering geen struisvogelpolitiek spelen, ‘maar inzien dat voor haar de tijd rijp is om de koffers te pakken en op te stappen’. Deze regering is op het eerste gezicht bekeken de enige regering, die na 1987 met een ruime meerderheid van 36 zetels aan de macht kwam. ‘Maar wantoestanden tussen partners binnen de Megacombinatie, ruzie onderling en ontslag van ministers hebben ervoor gezorgd dat zij is teruggevallen op 25 zetels.’
Hoewel brandende vraagstukken aandacht behoeven, kan de regering geen verantwoording afleggen aan het parlement. Het parlement is niet eens in staat om een ruime meerderheid te behalen om de uitgeschreven openbare vergadering voortgang te doen vinden. ‘Dit tafereel doet zich sedert oktober van het afgelopen jaar voor in het hoogste college van Staat. De coalitie geeft de oppositie de schuld dat zij haar verantwoordelijkheden verzaakt door geen quorum te verlenen, maar dezelfde coalitie zat gedurende de Nieuw Front-regering in de oppositiebanken. Ook zij verleende geen quorum en gaf aan dat de zittende regering daarvoor moest zorgen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!