Santokhi: ‘Samenwerkende partijen hebben als missie het land te bevrijden’

aSantokhi (6).1Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP, noemt de opkomst van de Nickerianen bij de ingebruikname van het nieuwe partijcentrum op zaterdag 11 januari een historisch moment. Hij geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat de opkomst aangeeft dat Nickerie nu al klaar staat om de regeerverantwoordelijkheid op 25 mei over te nemen. ‘Met deze opkomst is de VHP met haar partners zeker in staat om vier zetels in de wacht te slepen.’ Hij benadrukt dat de partij nog bezig is met de onderhandelingen wat betreft de posities op DNA-niveau en dat het er niet alleen om gaat dat de VHP moet winnen. ‘We willen met onze partners winnen. Met de overige partners en een beetje harder werken is de kans groot dat de samenwerkende partijen met alle vijf zetels in Nickerie ervandoor gaan.’ In de media wordt steeds aangegeven dat de onderhandelingen wat betreft de posities op DNA- niveau niet vlotten. Santokhi geeft als reactie hierop aan dat er reeds een overeenkomst is met de partners om samen te werken op regionaal niveau. Nu gaat men na of een samenwerking op DNA- niveau mogelijk is. Hij geeft aan dat er voor alle districten, uitgezonderd Paramaribo en Wanica, reeds consensus is bereikt. De partners gaan intern na of een ieder zich kan terugvinden in de resultaten die tot nu toe zijn geboekt bij de onderhandelingen. De VHP-voorzitter verwacht dat de partijen deze week een uitspraak doen en hun bereidheid uitspreken om samen te werken op DNA- niveau.
Probleem in Paramaribo
Op de vraag wat het probleem is in Paramaribo, geeft de partijvoorzitter aan dat het in deze een samenwerking met 7 verschillende politieke partijen betreft. Volgens Santokhi kijken heel wat mensen dan wel partijen naar de positie die zij vier jaren terug of in 2005 hadden op de kandidatenlijst. Het betrof voorheen een samenwerking van 4 politieke partijen. ‘Het is de bedoeling dat de partijen samen gaan winnen op basis van de politieke realiteit. Bij de onderhandelingen gaat men na welke politieke partijen zodanig gepositioneerd kunnen worden om gezamenlijk te winnen. Het gaat niet alleen om het winnen van posities, maar om het winnen van de doelen die wij gezamenlijk voorop hebben gesteld’, geeft Santokhi verder aan. ‘Enkele van de doelen zijn het herstellen van de rechtstaat, herstel van de economie, de aanpak van corruptie en het scheppen van werkgelegenheid voor jongeren.’ De samenwerkende partijen hebben volgens de VHP-topper als missie ‘het land te bevrijden’ en dat zijn volgens Santokhi nog grotere doelen dan alleen de belangen van afzonderlijke partijen en individuen.

Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!