Robby Makka: “Hoefdraad is geen onafhankelijke governor”

‘De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gilmore Hoefdraad, is niet onafhankelijk en tracht de regering teveel in bescherming te nemen als het aankomt op de financieel economische wereld.’ Dat vindt de fiscaaljurist Robby Makka. In een exclusief interview met Dagblad Suriname vertelt Makka dat de governor alleen op papier onafhankelijk is. “In persberichten en jaarreden komt hij over als een onafhankelijke persoon, maar als het aankomt op daden dan is hij duidelijk gekleurd”, aldus Makka. “Ook het feit dat de governor geen ruimte biedt om in debat te gaan met hem, zodat het tegendeel kan worden bewezen, maakt hem een afhankelijke governor, wat heel gevaarlijk kan worden voor de economie van Suriname”, vindt Makka. “De governor komt bijvoorbeeld met mooie verhalen en cliché uitspraken zoals hoe cijfers licht verbeterd zijn en dat we vertrouwen moeten hebben in de economie, maar de realiteit is anders en deze realiteit is ook onderbouwd met cijfers. En één van de realiteiten is dat de vereniging van cambiohouders zich zorgen maakt, omdat er een schaarste is aan dollars. De onzekerheid groeit ook vanwege de daling van de monetaire reserve van USD 1 miljard naar USD 600 miljoen in 24 maanden.”
Governor moet niet voor minister van Financiën praten
Makka zegt dat de daling te serieus is om zich niet onafhankelijk op te stellen, zodat Suriname wordt behoed van een tweede economische ramp. “De regering doet buitensporige uitgaven en dit moet de governor gewoon kunnen zeggen”, vindt Makka. “De governor moet in staat zijn om de regering een onvoldoende te geven. Hij mag geen politieke uitspraken doen en ook niet voor de minister van Financiën gaan praten.” Voor de komende tijd ziet het er somber uit voor Suriname voorspelt Makka. Dat komt door de invoering van de sociale wetten, omdat de tijd niet gunstig is hiervoor. “Met de invoering van deze wetten is de regering een brug te ver gegaan.” Volgens Makka heeft prudent beleid nu plaats gemaakt voor hebzucht. “Er is geen toezicht op financiële instellingen. Het spaarfonds is niet eens opgezet, maar er worden wel allerlei grote projecten aangekondigd. De economie wordt steeds zwakker en kleiner gemaakt. De chaos wordt compleet als wordt gekeken naar het uitbetalingsgedrag van de regering. Aannemers en andere schuldeisers zijn al een hele periode niet uitbetaald voor hun geleverde diensten”, aldus Makka.

error: Kopiëren mag niet!