Ricky Stutgard vraagt president Bouterse aandacht voor Ebola

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard vraagt aan president Desi Bouterse om met spoed ontvangen te worden. Middels een open brief uit Stutgard zijn bezorgdheid over het Ebola-virus. Volgens Stutgard doet de Surinaamse overheid bitter weinig om te voorkomen dat deze ziekte ook overwaait naar Suriname. De voedseltechnoloog wil aan de president een petitie overhandigen die getekend is door duizenden mensen. De intekenlijst heeft de titel ‘Ook ik ben bezorgd, overheid pak Ebola nu aan’. ‘Middels ongeveer 2.500 handtekeningen en 1.255 ‘likes’ op Facebook hebben Surinamers aangegeven zich bezorgd te maken over de dodelijke Ebola- epidemie, die momenteel in delen van West Afrika heerst en al naar Europa en Noord Amerika, zij het incidentele gevallen, is overgewaaid’, aldus Stutgard in die brief. Hij merkt verder in de brief op dat de bezorgdheid voortvloeit uit het feit dat sinds december 2013 het Chikungunya-virus het Caribisch Gebied teistert. Door nonchalance, onderschatting en miscalculatie van deze epidemie heeft het zich sinds september 2014 tot een ware gesel gemanifesteerd in Suriname.
‘Er zijn momenteel nog steeds personen die al langer dan 5 maanden te kampen hebben met klachten van deze aandoening. Onacceptabel wordt het als onze gezondheidsautoriteiten ook in het geval van Ebola verkeerde inschattingen maken.’ Dit, vanwege het feit dat honderden tot zelfs duizenden Surinamers kunnen sterven. In een interview vertelt Stutgard dat de overheid momenteel niets doet. ‘Alle officiële grensposten behoren beter gecontroleerd te worden op personen, die het land binnenkomen. Vandaar dat medisch personeel daar aanwezig moet zijn. Er behoort bij elke officiële grenspost een quarantaine (isoleerruimte) te zijn om personen die ziek overkomen, beter te kunnen observeren. Alle officieuze grensposten moeten ontmanteld en ontmoedigd worden. Er moeten samenwerkingsovereenkomsten met landen in de regio (bijvoorbeeld Brazilië, Cuba) getekend worden, die de bloedmonsters van verdachte personen in een veel kortere tijd kunnen onderzoeken dan nu het geval is met de VS’, oppert de voedseltechnoloog. Hij wijst erop dat bij bloedmonsters sturen naar de VS het weken duurt voordat het resultaat bekend is.
‘Maar dan is de patiënt al beter of dood. Gekeken moet worden om de bloedtesten zelf in Suriname te doen analyseren. Medisch personeel, dat zich om een potentiële zieke zal ontfermen, moet geïdentificeerd en getraind worden. Er moeten voldoende veiligheidsmateriaal aanwezig zijn. Momenteel is dat niet het geval.’ Tot slot zegt Stutgard ook dat er een serieuze infolijn moet komen en mediaproducten tot stand gebracht moeten worden om de burgerij te informeren. ‘Het BOG behoort ook een periodiek permanent voorlichtingsprogramma in de media te hebben om het volk te scholen omtrent hygiëne, voeding en ziekten. Dat is er niet.’ Stutgard verwacht dat de president wel een luisterend oor heeft voor dit probleem.

error: Kopiëren mag niet!