DNA-voorzitter onderhandelt nog steeds niet over agenda

Jennifer Geerlings-Simons is nog steeds niet van plan te onderhandelen over de agenda van De Nationale Assemblee (DNA). Volgens de DNA-voorzitter kunnen ontwerpwetten die af zijn wel voor behandeling worden toegevoegd. Een voorbeeld daarvan is de veelbesproken anti-corruptiewet.
De Mega Combinatie is gisteren met haar fractie bijeen gekomen om te praten over de ontstane situatie in het parlement en over de reguliere werkzaamheden. De convocatie is gestuurd naar alle 21 DNA-leden die deel uitmaken van de fractie. Naast de Mega Combinatie zijn er ook gesprekken gevoerd met Nieuw Suriname en A Combinatie.
Simons gaat ervan uit dat de coalitie nog steeds kan rekening op een meerderheid van 26 zetels en zal zij de resterende zittingsperiode van het huidig parlement besteden om de voor het volk belangrijke wetten af te werken. De twee NS-parlementariërs, Harish Monorath en Premdew Lachman, worden hier buiten gelaten. Zij hebben in de afgelopen periode een quorumsanctie toegepast, omdat zij liever andere wetten als de Advocatenwet en de Dierenbeschermingswet behandeld willen zien. De Advocatenwet is wel op de agenda geplaatst, maar gezien de positie op de lijst laat NS duidelijk blijken niet tevreden te zijn.
Volgens Simons is het de voorzitter die de agenda bepaalt. Zij is van plan wetsontwerpen, waarover diverse leden gesproken hebben, toe te voegen aan de agenda, wanneer ze klaar zijn voor behandeling.
De gesprekken die gevoerd worden om het parlementaire werk te doen zijn nog niet afgerond. Binnenkort wordt er een besluit genomen over het de dag waarop er wordt vergaderd. Simons gaat voor effectieve vergaderingen en vindt dat de regeerperiode van de coalitie correct moet worden afgesloten. De assembleevoorzitter hoopt de begroting van 2015 ook te kunnen behandelen. Delen van de begroting genieten volle ondersteuning van bijna alle fracties. In de begroting zijn de gelden van de verkiezingen van mei opgenomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!