Padieboeren krijgen beloofd ureum

Het ministerie van LVV heeft gemeend om de beloofde NDP-mest te verstrekken aan de padieboeren. Volgens de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinanan Oemraw, had de organisatie vorig jaar de minister van LVV verzocht om de boeren tegemoet te komen met 2 zaken kunstmest en 1 zak ureum. Per hectare zal er een zak ureum verstrekt worden. Hij is blij dat de LVV-minister nu overgaat tot het verstrekken van ureum. Hierna zal gesproken worden over de twee zakken kunstmest. Het ureum is reeds aangekomen en ligt op de haven. Één dezer dagen wordt het vervoerd naar Nickerie voor distributie. Er zal gewerkt worden met een namenlijst van boeren die zich hebben geregistreerd voor de compensatiegelden. Bij het transport zal een tussenstop worden gemaakt te Saramacca, omdat boeren hier ook ureum zullen ontvangen. De grote boeren zullen waarschijnlijk hun deel zelf moeten afhalen op de haven.
De vijftig padieboeren die hun compensatiegelden nog niet hebben, zullen dat deze maand nog ontvangen. Hierover heeft Oemraw reeds gesproken met minister Soeresh Algoe. Landbouwer Peno Ramsamoedj is blij met de tegemoetkoming van de minister. Hij verwacht evenwel ook dat de minister overgaat tot het verstrekken van de beloofde kunstmest, voor de boeren die de derde bemesting moeten doen. Volgens Oemraw heersen er nu ernstige plagen. Hierdoor moeten er meer onkosten gemaakt worden. Voorts zijn de irrigatieleidingen van Europolder Noord verstopt. Hij doet een beroep op de boeren die een areaal in het gebied hebben, het op te schonen. “Want hierdoor worden andere boeren gedupeerd. Het water kan niet goed wegstromen door de begroeiing in de kanalen”, zegt de landbouwer. Dat is een plicht van de boeren zelf. De SPBA-voorzitter zal hierover een gesprek voeren met de coördinator van LVV regio west, Guido van der Kooye.

error: Kopiëren mag niet!