Suriname rouwt ook voor cartoonisten ‘Charlie Hebdo’

Ook de redactie van Dagblad Suriname toont haar medeleven met de slachtoffers van Charlie Hebdo (foto: Kevin Ngadimin)
Ook de redactie van Dagblad Suriname toont haar medeleven met de slachtoffers van Charlie Hebdo (foto: Kevin Ngadimin)
Wereldwijd wordt door duizenden stilgestaan bij de terreuraanslag op medewerkers van het Franse weekblad Charlie Hebdo. Uit eerbetoon aan de vermoorde cartoonisten worden pennen en potloden in de lucht gestoken. Anderen houden bordjes met daarop teksten als ‘Je suis Charlie’ (Ik ben Charlie) in de lucht. Frans-directeur Raymond van Hemert zegt aan Dagblad Suriname dat hij een ‘Je suis Charlie’ campagne is gestart waarmee ook de Surinaamse gemeenschap haar medeleven kan betuigen aan de overleden journalisten en ook de vrijheid van meningsuiting en democratie kan uitbeelden. De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen bereid te vinden om foto’s ofwel selfie met de ‘Je suis Charlie’ pamfletten te maken, zodat deze op de Facebook-pagina van Frans in Suriname geplaatst kunnen worden. Van Hemert is hiervoor naar verschillende bekende mediabedrijven geweest, waaronder ook Dagblad Suriname. Naast de verschillende journalisten van Suriname heeft hij een bezoek gebracht aan De Nationale Assemblee. Hier heeft hij parlementariër Melvin Bouva bereid gevonden om mee te werken. Frans in Suriname werkt met vertalingen van nieuws vanuit en naar Frans-Guyana. Hiermee staat zij rechtsreeks in contact met Frankrijk. De vele Fransen die de Facebook-pagina van de organisatie aandoen, kunnen hiermee het standpunt van Suriname ook zien. Van Hemert keurt het gedrag van de terroristen volledig af. Hij maakt hierbij een vergelijking met satirische tekeningen die dagelijks in de lokale dagbladen verschijnen. Volgens hem wordt de sportiviteit van de mensen in Suriname duidelijk gezien. Degenen die een selfie wensen te plaatsen, kunnen dat vooralsnog op het e-mailadres van de organisatie sturen.
Franse ambassade Suriname extra beveiligd
Naar aanleiding van de terroristische aanslagen op het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs, zal de Surinaamse overheid per direct extra veiligheidsmaatregelen invoeren voor de Franse ambassade in Suriname. Het Bureau Nationale Veiligheid van het kabinet van de president heeft deze maatregelen uitgevoerd. Het is vooralsnog niet duidelijk om welke maatregelen het precies gaat. Er vielen twaalf doden en elf gewonden tijdens de schietpartij. Bij een schietpartij aan de zuidrand van Parijs donderdag is eveneens een politieagent om het leven gekomen. Een straatveger raakte zwaar gewond. Intussen heeft Paus Franciscus donderdag een mis gehouden voor de slachtoffers van de terreuraanslag op het tijdschrift Charlie Hebdo. Hij verwierp de ‘menselijke wreedheid’ waar mensen toe in staat blijken. De Franse politie heeft intussen drie daders geïdentificeerd die aansprakelijk worden gesteld. Volgens een overlevende claimden de aanvallers dat ze bij al-Qaeda horen. Naast Suriname zijn ook andere landen als Canada, de Verenigde Staten van Amerika, Duitsland en Frankrijk bezig met de pamfletcampagne. De foto’s zijn tegen 12.00 uur ’s nachts (midnight) op Facebook geplaatst. Internationaal wordt deze tijd beschouwd als te zijn de rouwperiode waar een ieder een minuut stilte in acht neemt.
Ook in Suriname zijn op 8 december 1982 kritische journalisten (Lesley Rahman, Frank Wijngaarde, Bram Behr, Jozef Slagveer en ABC-directeur Andre Kamperveen) om het leven gebracht. In ons geval lopen de daders nog vrij rond. In ieder geval werken het Franse leger en de politie met man en macht om de daders op te sporen en te veroordelen. Overigens was 2014 ook een jaar met veel fataliteiten voor journalisten.
FR

error: Kopiëren mag niet!