Pas getrouwde verdachte pleegde ‘domme handeling’

Akash Ganpatsingh is gisteren veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk. Ook kreeg hij een geldboete opgelegd van SRD 1500, subsidiair 3 maanden hechtenis. De verdachte heeft op 1 oktober 2014 getracht een hoeveelheid cocaïne, met een totaal gewicht van 1.105 gram, uit te voeren op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Volgens openbare aanklager Reshmi Rathipal ging het hier om een duidelijke zaak, omdat de verdachte op heterdaad was betrapt en toegaf dat het spul van hem is. Ganpatsingh is tijdens de controle van zijn reiskoffers door de mand gevallen. De dienstdoende douane trof een blokvormig voorwerp aan dat in een doek gewikkeld was. Bij nadere inspectie bleek dat het inderdaad om cocaïne ging.
Bij de politie gaf de verdachte aan dat hij het spul enkele weken eerder bij een onbekende Creoolse man voor een bedrag van USD 7.000 had opgekocht met de bedoeling deze naar Nederland mee te nemen en daar voor een veel hoger bedrag door te verkopen. Het politioneel onderzoek wees uit dat het om zeer hoge kwaliteit cocaïne ging. Bovendien had de verpakking een bijzonder kenmerk dat terug kon worden gevonden in andere drugszaken. Volgens Rathipal gaat het hier om een ‘heel domme handeling’ van een jonge verdachte, die uit een fatsoenlijk gezin komt. Bovendien is hij pas 4 maanden terug getrouwd en wordt hij in alles door zijn ouders bijgestaan. ‘Het is niet de celstraf die zwaar voor hem gaat zijn, maar de schade die hij aan zijn reputatie heeft gebracht’, benadrukte de officier.
Raadsman Irvin Kanhai voerde een strafmaatverweer, waarin hij vroeg om het eindoordeel aan de familie en echtgenote van de verdachte over te laten. Volgens Kanhai is het een veel ergere straf voor Ganpatsingh om vergiffenis aan zijn vrouw te vragen. Hieruit zal hij ook lering trekken om dit niet voor de tweede keer te doen. Bovendien zou het genoemde bedrag van het verdovende middel absurd zijn, omdat dit tegen de USD 4000 per kilo kost. Kantonrechter Marie Mettendaf ging niet mee met het strafvoorstel van 12 maanden, maar verminderde deze met 4 maanden voorwaardelijk.
FR

error: Kopiëren mag niet!