Louise Cederburg 100 jaar oud

Louise Cederburg 100 jaar oudLouise Elisabeth Margaretha Cederburg- Nieuwendam vierde gisteren haar 100ste verjaardag. Zij is geboren op 08 januari 1915, precies een eeuw geleden. Bij haar kinderen, familie, vrienden en kennissen wordt ze op verschillende manieren aangesproken, Ma, moeder, Ma Wies, Oma Wies of vrouw Wiesje. Zij is het vierde kind uit een gezin van zes kinderen. Haar ouders waren Jean Mathijs Nieuwendam en Maria Magdalena Schmidt. Oma Wies heeft op verschillende adressen gewoond in de wijk Combe- Ma Retraite. Zij heeft acht kinderen ter wereld gebracht, waarvan zes met haar levenspartner Foen-A Foe en twee met haar huidige echtgenoot Frederik Richenel Cederburg. Met de 90- jarige opa Nel is zij al 68 jaar samen.
Van de acht kinderen is er enkele jaren geleden een dochter, Ilse overleden. Haar nageslacht bestaat uit 91 nazaten waarvan: 28 kleinkinderen, 52 achterkleinkinderen, 11 bet achterkleinkinderen en 1 pleegdochter en haar 2 kinderen. Vanaf haar 15de jaar had ze de zorg over 2 nichtjes, deze waren de kinderen van haar moeders zus, die overleden was.
Om haar gezin te onderhouden was oma Wies jarenlang wasvrouw en strijkster. Ondanks deze moeilijke en harde tijden heeft zij erop toegezien dat haar kinderen een degelijke opleiding hebben genoten. Met strenge hand en discipline heeft zij haar kinderen grootgebracht. Zij was de stimulerende en de bindende factor binnen haar eigen gezin. Hoewel zij zelf zeer huiselijk was, kwamen familieleden en vrienden frequent op bezoek en vaak genoeg ook om raad of advies te vragen. Oma Wies haar dagelijkse gang was tweemaal per dag naar de Chinese winkels om verse Chinese puntjes te halen. Zij was ook zeer sociaal bewogen.
Oma Wies is een keukenprinses geweest, die graag rekening hield met ieders voorkeur, waardoor en soms wel 4 potten gekookt werden. Haar overheerlijke pom is bij de hele familie alom bekend. Oma Wies is dol op gemberbier en orgeade. “Mijn lievelingskost is moksi alesi”, lacht de 100-jarige oma Wiesje. “Ik ben God dankbaar dat ik mijn 100ste jaardag heb mogen vieren. Ik was ziek en dacht dat ik het niet zou halen. Maar mijn man heeft mij steeds weer ondersteund en gezegd dat ik het zou halen”, aldus de jarige oma Wiesje.

error: Kopiëren mag niet!