Juwelier riskeert 2 jaar cel

De juwelier Rahied G. riskeert een celstraf van twee jaar. De verdachte zou zich zowel in Tweede als in het Derde Kanton hebben schuldig gemaakt aan grootschalige oplichting. Volgens openbare aanklager Reshmi Rathipal benaderde de verdachte op 9 september 2014 zes mensen, waarbij hij hun aanbood om hun sieraden tegen een redelijke prijs schoon te maken of deze te smelten en om te zetten tot andere sieraden. In één geval ontving hij zelfs geld en een staaf goud van de benadeelde. Echter merkten alle zes benadeelden na verloop van tijd op dat de juwelier zijn afspraken niet nakwam. Bij navraag kon de verdachte geen zinnig antwoord geven en gaf hij de benadeelden aan dat hij de sieraden helaas ook niet terug kon geven. Uiteindelijk werd de politie ingeschakeld. In het Tweede Kanton hanteerde hij ook dezelfde werkwijze. Hier lichtte hij eveneens vier mensen op.
In beide kantons werden afzonderlijk twaalf maanden gevorderd. Volgens Rathipal heeft de verdachte tot nu toe twee verklaringen afgelegd, waarvan de tweede niet aannemelijk is. Rahied gaf aan dat hij de sieraden heeft moeten gebruiken om een reeds bestaande schuld te betalen. ‘Er was geen uitweg en ik zat diep in de problemen’, zei de verdachte. Later kwam hij terug op zijn eerste verklaring en gaf hij aan dat de juwelen gestolen waren door inbrekers. De verdachte had hiervan geen aangifte gedaan, omdat hij geen vrees bij zijn huisgenoten wilde aanwakkeren. ‘Sieraden blijven een kostbaar goed. Je kunt het niet voor een appel en een ei kopen’, benadrukte Rathipal.
Raadsman Mukesh Sheombar deed in zijn pleidooi het verzoek om de verdachte een termijn te geven om de waarde van de sieraden in geld terug te betalen. De verdachte benadrukte dit zelf ook in zijn laatste woord. Rathipal kon zich hierin niet terugvinden. Volgens haar is er geen enkele garantie dat de verdachte het geld terug zal betalen. Bovendien kan hij tijdens zijn vrijlating nog meer slachtoffers maken. Kantonrechter Marie Mettendaf doet op 22 januari uitspraak in deze zaak.
FR

error: Kopiëren mag niet!