Gerold Dompig: “Ik zeg eerlijk dat wij kwikgebruik nog niet kunnen elimineren”

“We zijn al vanaf 2011 bezig orde te brengen in het binnenland. We hebben eerst veel andere dingen moeten doen vanwege het feit dat er veel chaos was, omdat er 10 jaren niets aan gedaan was.” Dit meent de voorzitter van de Commissie Ordening Goudsector Suriname (OGS), Gerold Dompig. “We hebben in 2013 uiteindelijk de shift gemaakt naar de ontwikkelingswerkzaamheden.” Dat is naar zeggen van Dompig een strategie om de goudzoekers te brengen naar een milieuvriendelijke werkmethode. “Daarvoor hebben we een scholingsunit opgericht. Dit is een groep jonge mensen die in het veld op onze posten gaat en de mensen helpt om in ieder geval minder kwik te gebruiken en het water minder te vervuilen.”
“We hebben geconstateerd dat het moeilijk is om kwikgebruik gewoon te stoppen. Daarbij moeten we toegeven dat we in het begin te ambitieus waren met onze activiteiten. Dat ding is veel groter dan we hadden gedacht. We begeleiden zodat het gebruik teruggebracht kan worden.” De commissievoorzitter geeft toe dat het elimineren van het gebruik van kwik voorlopig niet mogelijk is. “Ik zeg eerlijk dat wij het nog niet kunnen elimineren. Ons beleid ten aanzien van het gebruik van kwik is dat wij het trachten terug te dringen met voorlichting middels onze scholingsunit.” De unit gaat zelf naar de mijnen om de informatie over te brengen.
“We moeten met zijn allen beseffen dat het niet altijd de overheid is die de dingen moet doen. Er moet ook vanuit het publiek wat respons komen en ik ben blij met de efforts van de ‘No Kwik’ campagne. Wij gaan de campagne ondersteunen om samen betere resultaten te bereiken.”
Dompig deelt de krant mee dat in 2015 aan de goudzoekers middels een project alternatieven zullen worden gedemonstreerd voor het delven van goud. “We willen kijken naar alternatieven die in de wereld bestaan”, aldus Dompig.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!