Daling olieprijs legt meer druk op staatsinkomsten

Invloed van aanhoudende daling olieprijs op economie van Suriname.1
Invloed van aanhoudende daling olieprijs op economie van Suriname.2In Suriname is ondanks de kelderende olieprijs geen prijsdaling van de importgoederen te bemerken. De olieprijzen op de wereldmarkt zijn nu onder de US$ 50 per barrel. In vergelijking met het gemiddelde van het vorig jaar is de prijs dus gehalveerd. Prof. dr. Anthony Caram zegt dat de handelaren nog zitten met goederen die tegen hogere prijzen zijn ingekocht. Consumenten zullen pas een verandering in de prijs merken wanneer handelaren door de oude voorraden heen zijn.
Staatsolie zou naar eigen zeggen nog niet in de gevarenzone zitten. Zelfs bij een prijs van US$ 30 per barrel draait het bedrijf nog niet op verlies. Dit zal echter wel betekenen dat de inkomsten gehalveerd zullen zijn en daarmee ook de staatsinkomsten. DOE-voorzitter en parlementslid Carl Breeveld denkt niet dat Staatsolie onder deze daling zal lijden. Het zijn meer de consumenten die vanwege de aanhoudende prijs van goederen het zullen voelen. Afhankelijk van de oliesector kunnen economisten van het land scherp advies verlenen aan verschillende sectoren met betrekking tot de nadelen en de voordelen die de huidige olieprijs kan opleveren. Als voorbeeld noemde het parlementslid de benzinestations die floreren doordat consumenten meer zijn gaan tanken. Over de staatschulden zegt Breeveld dat deze zeker afgelost moeten worden en dat de regering scherpere prioriteiten moet stellen. De regering moet op haar hoede zijn door geen onnodige schulden te maken. De partijvoorzitter denkt bijvoorbeeld aan het spoorlijnproject met een kostenplaatje van 130 miljoen euro.
VHP-topper en parlementslid Asiskumar Gajadien zegt dat er al enige fluctuaties in de olieprijs en in de goudprijs optreden. De Staat kende in het jaar 2014 een schuld van SRD 400 miljoen. Er is een betalingsachterstand aan leveranciers en aannemers. ‘Sinds het aantreden van deze regering hebben wij een buitenlandse schuld van 440 miljoen dollar. En we mogen verwachten dat de situatie erger wordt. De koers is nog steeds onstabiel, de olieprijzen is gaan dalen, maar de productieprijzen zijn niet transparant en de prijzen dalen niet. In de begroting van 2015 wil de regering een miljoen euro lenen, waarbij een project uitgedokterd moet worden met Petrocaribe. Deze begroting is een regelrechte ramp voor de economie van het land’, stelt Gajadien. Concluderend stelt Gajadien dat voortzetting van de ‘regering Bouterse’ een ramp zal zijn voor de Surinaamse natie.

error: Kopiëren mag niet!