Adhin verwacht 100% realisatie onderwijsdoelen voor verkiezingen

Minister Ashwin Adhin van Minov (foto: Kevin Ngadimin)
Minister Ashwin Adhin van Minov (foto: Kevin Ngadimin)
“Ik verwacht 100% realisatie voor mei. In februari is alles al afgerond.” Dit zegt onderwijsminister Ashwin Adhin naar aanleiding van de lange lijst aan projecten, plannen en wijzigingen die hij aankondigde vanuit zijn ministerie voor de komende periode in 2015. Volgens de minister zal er geen stagnatie plaatsvinden. Hij kondigde aan dat zijn ministerie op basis van geheel nieuwe organisatiestructuren zal werken. Er zullen veranderingen plaatsvinden op management- en organisatorisch niveau. Zo zal het inspectoraal apparaat worden aangepakt voor onderwijs op verschillende niveaus. Om het apparaat beter te laten functioneren, zullen de bezoldigingen voor onderwijsinspecteurs opgetrokken worden. Aan het hoofd zal de inspecteur -generaal staan. Het onderwijs in Suriname zal in zijn geheel worden opgesplitst om de diverse categorieën beter te kunnen benaderen en beheersen. Er zal ook strengere controle zijn op hogere onderwijsinstituten. Hiervoor zal het onderdirectoraat Hoger Onderwijs zorgdragen.
Het Bureau Voorschoolse Educatie moet een feit zijn rond februari dit jaar. De afdeling Interne Controle zal voortaan rechtstreeks onder de minister vallen. De ‘Programma Coördinatie Unit’ zal nu formeel worden opgenomen in het nieuwe organogram. PCU is verantwoordelijk voor het evalueren van projecten en het presenteren van de resultaten naar aanleiding daarvan. Ook zal er een ‘blueprint’ gemaakt worden van alle opleidingen in Suriname op alle niveaus en de doorstroommogelijkheden voor leerlingen en studenten daarbinnen. Deze informatie zal dan in studiegidsen verwerkt worden.
Naast de praktische veranderingen binnen het ministerie ligt ook een aantal wetten in de pijplijn. De meeste wetsvoorstellen liggen al klaar zoals de Wet op Hoger Onderwijs en ook de Wet Nova in verband met de accreditatie van onderwijsinstellingen. Deze wet zal aangepast worden om instituten in hun geheel te kunnen accrediteren. Ook in de maak is het staatsbesluit voor studiefinanciering. Dit moet volgens Adhin over een week reeds worden afgekondigd.

error: Kopiëren mag niet!