Veel langgehuwden in 2014

Aantal geregistreerde jubileum huwelijkenSuriname heeft zijn eerste 70-jarige huwelijksjubileum al achter de rug in 2015. Op dinsdag 6 januari heeft het echtpaar Lachman zijn platina huwelijk gevierd. Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) vertelt aan Dagblad Suriname dat er voor het jaar 2014 in totaal 258 gouden huwelijken (50 jaar) waren. Daarvan waren 90 CBB-huwelijken en 168 Aziatische huwelijken. In totaal waren er 46 diamanten huwelijken (60 jaar). Hiervan waren 14 CBB-huwelijken en 32 Aziatische. Er waren slechts 2 platina huwelijken. Dat zijn echtparen die 70 jaren lief en leed met elkaar hebben gedeeld.
Bij de registratie van de huwelijken wordt onderscheid gemaakt tussen de huwelijken bij de Burgerlijke Stand (BS) en Aziatische huwelijken (AZ). Het hoofd van de afdeling Register en Kantmeldingen, Orlando Kuisch, geeft aan dat vroeger de pandit aangifte deed van een huwelijksvoltrekking nadat die had plaatsgevonden. Door de ‘Wet Adhin’ (2003) komen religieuze organisaties voordat de huwelijksvoltrekking heeft plaatsgevonden, registreren voor het koppel.
Na de registratie wordt de informatie vastgelegd in registers en opgeslagen in het archief. Het ‘probleem’ bij Aziatische huwelijken, volgens Kuisch, is dat de informatie bij de verschillende bureaus verspreid is, bijvoorbeeld in Nickerie, Saramacca en Commewijne. ‘We moeten dan terug naar de registers van de jaren 1945, 1955 en 1965 om vast te stellen of de mensen nog leven en of zo een huwelijk door de jaren heen niet is ontbonden. Als alles goed bevonden is, wordt een kennisgeving gemaakt en gelijk gestuurd naar het kabinet, met name de first lady, en de dc.’
‘Voor de registratie is een kopie nodig van het familieboekje of een huwelijksbewijs van het echtpaar. Dit wordt gebracht naar het loket van de afdeling Register en Kantmeldingen, gevestigd op het hoofdkantoor van CBB, of men kan bellen naar het nummer 497062’, aldus Kuisch. Hij doet een oproep aan de bevolking om tijdig te registreren.

error: Kopiëren mag niet!