Van constructieve tot niet-constructieve bijdragen van Chinese DNA-leden

Prestaties Chinese kandidaten DNA 2010-2015.1
Prestaties Chinese kandidaten DNA 2010-2015.2De Chinese verenigingen in Suriname hebben de afgelopen jaren duidelijk hun stem laten horen door het ondersteunen van bepaalde kandidaten voor De Nationale Assemblee (DNA). Twee bekende parlementariërs zijn Noreen Cheung (NDP) en Arthur Tjin A Tsoi (NPS). Het zou daarom gepast zijn om de prestaties van deze twee kandidaten op een rij te plaatsen, gezien het feit dat zij zich mogelijk bij de komende verkiezingen van mei 2015 wederom herkiesbaar zullen stellen. Cheung is in 2010 met 195 stemmen gekozen tot parlementariër in Paramaribo. Tjin-A-Tsoi kreeg daartegenover veel meer stemmen en was hiermee de sterkste Chinese kandidaat.
De politica Cheung kwam voor haar aantreden als volksvertegenwoordiger al negatief in de publiciteit rondom de organisatie van de Miss China Suriname verkiezing. Ze werd ervan beschuldigd gelden bestemd voor de organisatie voor zichzelf te hebben gebruikt. In 2010 verloor zij een kort geding dat ze aangespannen had tegen RBN/Dagblad Suriname. Cheung vond dat Dagblad Suriname en presentator Faried Pierkhan een artikel over haar moesten rectificeren. Ze was betrokken bij de Chinese missverkiezing en zou volgens Marilyn Poetsema van de organisatie Sumei geld hebben opgehaald zonder dat de organisatie hier iets van afwist. Cheung werd beschuldigd van ‘flessentrekkerij’. Ze zou US$ 5.000 en SRD 2.000 opgehaald hebben bij Chinese handelaren, zonder dat de organisatie van de missverkiezing hiervan op de hoogte was. Het bestuur van Sumei zou er via informele bronnen achter zijn gekomen dat Cheung geld zou hebben afgetroggeld van Chinese handelaren. Cheung zei dat ze het geld zou afdragen, maar dat was niet gebeurd. Er werd een betalingsregeling afgesproken. Poetsema zei tegen Dagblad dat toen de termijn verstreek, er aangifte tegen Cheung werd gedaan. Toen ze vastzat op de politiepost kwam haar vader met het geld op de proppen. Door de negatieve publiciteit heeft ze geen strakke campagne kunnen voeren. Haar partij heeft haar toen in bescherming genomen en haar eerst goed gescreend voordat ze kandidaat werd gesteld. Als parlementariër heeft zij zich constructief opgesteld tegenover haar collega’s.
Cheung heeft zich in 2012 onthouden van stemming bij de aanname van de Amnestiewet. Zij kon zich niet terugvinden in de wijzigingen die waren aangebracht in de wet. In 2013 lag zij wederom overhoop met haar fractie in DNA. Dit gebeurde toen zij haar zegje wilde doen over het occupatievraagstuk dat was opgelaaid. Het is gebruikelijk dat voor een onderwerp dat afwijkt van de agenda door zowel oppositie als coalitie een persoon wordt aangewezen om daarop in te gaan. Binnen de NDP-fractie werd André Misiekaba aangewezen om namens de fractie te spreken, maar Cheung had daar een andere mening over. ‘Als ik hier mijn woord wil voeren in het parlement namens het volk, mag niemand voor mij bepalen of ik nou kan spreken of niet mag spreken’, zei een duidelijk geïrriteerde Cheung nadat zij om ‘een punt van orde’ had gevraagd. Zij pakte daarna haar biezen en stormde de vergaderzaal van het parlement uit. Volgens haar was zij niet op de hoogte van een afspraak binnen de fractie wie het woord zou voeren over een bepaald standpunt. Waarnemend fractieleider Misiekaba had hierna een gesprek met haar moeten aangaan, omdat het volgens hem niet kon dat een parlementariër na 4 jaren nog steeds de regels niet kent. Het is een paar dagen geleden bekend geworden dat de volksvertegenwoordiger oriënterende gesprekken voert met verschillende politieke partijen. Zij heeft eerder met Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Abop, gesproken. Op initiatief van een lid van de Chinese Vereniging had zij maandag een onderhoud met de voorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo. Zij bevestigt tegenover de media dat zij mogelijkheden bekijkt voor de komende verkiezingen.
Tjin-A-Tsoi zorgde voor minder controverse
Arthur Tjin-A-Tsoi heeft in vergelijking met Cheung minder voor controverse gezorgd. Hij werd als sterkste Chinese kandidaat in 2010 met 905 stemmen gekozen. Tjin-A-Tsoi won het hart van de Chinese gemeenschap in 2010, nadat die jaren haar ondersteuning gaven aan Sandra Lee van de Pertjajah Luhur. Lee die de Chinese tak binnen de PL vertegenwoordigde, zat van 2005-2010 in het parlement. Zij kwam met behulp van de stemmen van PL-trekker Paul Somohardjo in kiesdistrict Paramaribo binnen als assembleelid. In 2013 heeft Tjin-A-Tsoi echter zijn eigen braaksel moeten inslikken toen president Desi Bouterse een rechtszaak tegen hem had aangespannen. Tjin-A-Tsoi moest de bewering terugnemen dat met publieke middelen een jacht was gekocht voor het staatshoofd. De parlementariër had tegenover een ander medium gezegd dat het vaartuig was gekocht bij parlementariër Charles Pahlad, partijgenoot van Bouterse. Pahlad en ook het kabinet van de president ontkenden dit achteraf stellig. Besloten werd uiteindelijk een kort geding aan te spannen wegens laster. In zijn werk heeft Tjin-A-Tsoi zich vooralsnog kritisch opgesteld tegenover de regering. Hiervoor is hij enkele keren zelf uit de vergaderzaal verwijderd. Desondanks zegt hij zijn werk op de juiste wijze voort te zetten. In gesprek met Dagblad Suriname geeft hij aan dat de combinatie van de zeven samenwerkende partijen uiteindelijk zal beslissen of hij zich herkiesbaar zal stellen. Hij is wel blij dat hij de kans heeft gehad om het volk te dienen. Hij is bereid elke post te bekleden indien zijn partij hem daarvoor oproept.
FR

error: Kopiëren mag niet!