Uitspraak in zaak Dino Bouterse uitgesteld

Uitspraak in zaak Dino Bouterse uitgesteld.1Rechter Shira Scheindlin heeft de uitspraak in de strafzaak tegen Dino Bouterse uitgesteld. Naar verwachting zou de zaak dinsdag afgepleit worden, waarna de rechter gelijk een uitspraak zou doen. De zitting ging echter niet door en de uitspraak is met een maand of twee uitgesteld. Sinds Bouterse een gedeeltelijke bekentenis heeft afgelegd, staat zijn veroordeling vast. Alleen over de strafmaat moet de rechter nog een oordeel vellen. Bouterse riskeert een gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar.
Exact een jaar na zijn aanhouding op 29 augustus 2013 heeft Dino Bouterse in een rechtbank in New York een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd. Amerikaanse aanklagers houden de zoon van de president verantwoordelijk voor wapenhandel en cocaïnesmokkel. Ook zou hij hebben willen helpen bij het opzetten van een basis van de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Suriname. Dino Bouterse zou geprobeerd hebben een basis voor de terroristische organisatie Hezbollah op te zetten en drugs- en wapenhandel te bedrijven, onder meer vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid CTU, waar hij drugs en wapens had liggen. Dit blijkt uit opgenomen gesprekken tussen hem en infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA.
Volgens de aanklacht kwamen op 1 februari 2013 twee infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA op bezoek bij Dino Bouterse in Suriname. Zij gaven zich uit voor Mexicaanse drugshandelaren. In dit gesprek gaf Bouterse aan dat hij hen kon ‘faciliteren’ bij drugssmokkel en het kopen van wapens. In juli sprak Bouterse een paar keer met Amerikaanse undercoveragenten over het opzetten van een Hezbollah-basis in Suriname. Ook reisde hij naar Griekenland om met de aangewezen contacten concrete plannen te maken. De vermeende Hezbollah-baas verklaarde dat zijn organisatie tegen de Amerikanen vecht. ‘Je hebt ingestemd om onze jongens te ontvangen, zodat ze kunnen worden getraind en dat ze kunnen blijven voor later uit te voeren operaties. Ga je akkoord?’, vroeg de infiltrant. ‘Ja’, antwoordde Bouterse.
Het ging om een eerste groep van 30 tot 60 mensen. Er werd huisvesting en bewaking voor ze geregeld, liet Bouterse weten. Ook konden volgens hem valse paspoorten verstrekt worden. Dino Bouterse werd op basis van die infiltratieactie in augustus 2013 op verzoek van de Amerikanen in Panama gearresteerd.

error: Kopiëren mag niet!