Rachied Doekhie: ‘Ik heb ook groente en vis staan verkopen’

doekhie‘Ik heb ook groente en vis staan verkopen,’ deelt hoofdbestuurslid van de NDP tevens assembleelid Rachied Doekhie zijn ervaringen uit zijn kinderjaren mee met Dagblad Suriname. Op 16 januari zal hij zijn 60ste geboortedag gedenken. Dit wordt vooral een dag om te bezinnen over zijn leven en zijn politieke carrière. ‘Ik ben maar een kleine jongen uit Paradise,’ vertelt hij. Doekhie is geboren te Paradise, 15 kilometers verwijderd van Nieuw Nickerie. Vlak na zijn geboorte stierf zijn moeder. Hij beschrijft zichzelf als een jongen die uit een normaal arm gezin komt. Als kleine jongen was hij de jongen van de buurt. Een ieder hield mee om een oogje in het zeil te houden. ‘Ik was de jongen van de buurt, ik heb rijst geplant in de modder, ik heb geholpen om schapen, kippen en doksen te kweken en ik heb ook vis en groente staan verkopen.’
Doekhie van huis uit leerkracht
Doekhie is van huis uit een leerkracht. Hij heeft zijn Hoofdakte derde rang behaald en beschikt over de LO-akte om de vakken wiskunde, natuurkunde en lichamelijke opvoeding te verzorgen op VOJ scholen. Maar hij heeft niet lang voor de klas gestaan. Na zijn studie in Paramaribo keerde hij terug naar zijn geboortedistrict waar hij te Paradise voor enkele jaren zijn onderwijsdiensten heeft bewezen. Doekhie was, zoals hij het zelf vertelt, meer met zijn eigen dingen bezig. Zo had hij zijn eigen bedrijf, Transport Onderneming Nickerie, Transonick. Gedurende de periode waar er geen brugverbinding was tussen Boskamp en Coronie was Transonick een uitkomst voor personen die niet over vervoer beschikten.
Van politieke carrière was er nooit sprake
De politicus dacht geen moment aan een politieke carrière. Automatisme is de basis geweest dat hij anno 2015 een zeer bekende politicus is geworden. Op de vraag wat hem ertoe heeft bewogen deel uit te maken van de paarse partij, zegt hij dat er gewoon sprake is geweest van het ondersteunen van je buddy. Deze vriend blijkt niemand anders te zijn dan Desi Bouterse, de voorzitter van de partij, tevens president van de Republiek Suriname.
Eerste ontmoeting op Marataka
De eerste ontmoeting tussen Doekhie en Bouterse was in het Maratakagebied in het binnenland. Beide houden van jagen en waren afzonderlijk met een andere groep gaan jagen. ‘Je weet hoe het aan toegaat bij jagers. Je maakt al snel vrienden en zo babbelden we s’avonds bij het kampvuur, dronken een biertje en waren samen aan het kaarten.’ Deze eerste ontmoeting werd vaker herhaald totdat die twee buddy’s van elkaar zijn geworden. Vanaf de Revolutionaire Beweging was Doekhie al goed bevriend met Bouterse. ‘Voor het ontstaan van de NDP, op de dag van de oprichting van de NDP was ik erbij.’ Toen ging het niet zozeer bij Doekhie om de NDP te ondersteunen maar om zijn vriend een helpende hand te bieden. ‘Toen dacht ik niet aan politiek en carrier maken. Ik wilde mijn buddy ondersteunen.’
Nickerie had niets anders dan modder
Anderzijds beweert Doekhie dat hij ook geen andere keus had, wanneer hij nu, tientallen jaren verder de gebeurtenissen van toen onder de loep neemt. Hoewel er grote leiders waren voortgekomen uit Nickerie, had het rijstdistrict niets anders dan modder waarin je rijst plantte en oogstte. ‘Er was geen elektriciteit, geen water, geen verdere scholingsmogelijkheden.’ Doekhie kan zich goed herinneren dat hij als kleine jongen baadde uit water van het kanaal dat vlak voor zijn huis stroomde. ‘Dus wanneer ik nu nadenk had ik geen keus dan het proces waarmee Bouterse bezig was, te ondersteunen. Voor de jaren 80 was hij ook studentenleider. ‘Ik was geen vakbondsman hoor, maar tijdens een actie ben ik ook opgepakt en opgesloten.’ Daarna was hij ook voorzitter van het comité herstel Nickerie.
Interim-manager Streekziekenhuis Nickerie
Als interim-manager van het Streekziekenhuis Nickerie heeft hij zijn eerste publiekelijke politieke taak volbracht. In die periode waar er stakingen waren in het ziekenhuis werd hij door Bouterse gebeld om het ziekenhuis in rustig vaarwater te brengen. Dit lukte hem aardig. Gedurende 1996-2000 werd hij ook benoemd tot de burgervader van Nickerie. In die hoedanigheid heeft hij toen zijn geboortedistrict gediend. Ook was hij voor korte periodes dc in de districten Coronie en Commewijne.
Ik heb niet veel meer te zoeken in DNA
Zoals Doekhie het zelf verwoord heeft hij niet veel meer te zoeken in de DNA. Maar op de vraag of hij nog politieke ambities heeft, zegt hij dat hij zijn politieke ambities niet bepaalt, maar het volk. ‘Als je nog politiek actief bent, bepaal jij niet je politieke ambities, het zijn de mensen om je heen.’ Als voorbeeld somt Doekhie op dat indien er een verzoek op hem wordt gedaan, hij nimmer kan weigeren. ‘Als de situatie het niet toelaat, kan je onmogelijk weigeren. Als je een maatschappelijke figuur ben, verwachten de mensen iets van je en je kunt ze onmogelijk teleurstellen.’ Doekhie zit al twee termijnen aan als NDP- assembleelid uit Nickerie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!