Eddy Jharap ontvangt onderscheiding voor bijdrage Staatsolie

Eddy Jharap ontvangt hoge aardwetenschappen onderscheiding Nederland voor bijdrage aan Staatsolie“Het is een eerbewijs dat weinig mensen hebben gekregen en zeker geen mensen uit het buitenland. Het is bijzonder dat zij de ontwikkeling van Staatsolie en mijn rol daarin gevolgd hebben en hiervoor hun waardering tot uiting willen brengen. Dit is voor iedere persoon een geweldige erkenning.” Zo reageert de gewezen directeur van Staatsolie, Eddy Jharap, op de toekenning van de ‘Van Waterschoot van der Grachtpenning’ aan hem. ‘Dit is het hoogste eerbewijs dat in Nederland aan een aardwetenschapper uitgereikt kan worden.’ Jharap vertrekt binnenkort naar Nederland om zijn onderscheiding in ontvangst te nemen.
De onderscheiding wordt uitgereikt door Koninklijk Nederlands Geologisch Mijnbouwkundig Genootschap (KNGMG), de overkoepelende organisatie van aardwetenschappers in Nederland. Jharap krijgt deze onderscheiding voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Staatsolie, vanaf de oprichting in 1980, en voor de grote maatschappelijke betrokkenheid die hij getoond heeft in zijn directeurschap die 25 jaren duurde. Bij de uitreiking op vrijdag 16 januari 2015 in Den Haag wordt het symposium ‘Economische geologie van Suriname, olie en mineralen’ gehouden. Jharap is gastspreker op dit symposium waar hij onder meer zal praten over zijn ervaringen uit de pioniersfase van Staatsolie.
In 1980 werd onder leiding van Jharap een oliecontract met het Amerikaanse bedrijf Gulf Oil onderhandeld. Staatsolie werd toen opgericht om toezicht te houden op Gulf. Jharap werd directeur. Bij de werkzaamheden van Gulf Oil had Staatsolie een heel actieve rol, maar weinig exploratiekennis. Om zich die zo snel mogelijk eigen te maken en te behouden, werd besloten een eigen exploratie- en productieproject op het landareaal op te zetten. Door de zware olie te produceren en lokaal als brandstof te verkopen, zou de noodzakelijke aardolietechnologie verworven kunnen worden en zou zelfs geld verdiend kunnen worden om de organisatie in stand te houden. Over de vele problemen en uitdagingen die hij heeft ondervonden, zegt Jharap in een KNGMG interview het volgende. “Het waren moeilijke tijden, politiek, economisch en maatschappelijk. Maar hoe groter de handicap, hoe groter ook de uitdaging. Ik heb nooit getwijfeld om te blijven. Er waren momenten waarop ik niet wist hoe het verder moest, maar het is toch gelukt. Staatsolie is overeind gebleven en uitgegroeid tot het grootste bedrijf in Suriname.”
In december 2005 ging Jharap met pensioen. Er is nog steeds veel waardering
voor hetgeen hij heeft opgebouwd. Momenteel houdt hij zich bezig met het geven van lezingen
op scholen en vertelt hij kinderen hoe hij, als ‘jongen van het platteland’, zijn droom heeft waargemaakt. Hij houdt kinderen voor dat ze dit ook kunnen door hard te werken, zich in te zetten en vooral door te zetten. Staatsolie is ondertussen in 35 jaren uitgegroeid tot een groot bedrijf met een omzet van 1 miljard US dollar (15% van het bruto binnenlands product), dat werk verschaft aan 2000 mensen.

error: Kopiëren mag niet!