Imro Manglie: ‘NDP heeft grote onverzadigbare dieven’

Imro Manglie-NDP. 1‘NDP heeft grote onverzadigbare dieven’, zegt de industrieel en rijstmagnaat Imro Manglie onomwonden aan Dagblad Suriname. In de wandelgangen wordt beweerd dat ook Manglie, een grote aanhanger van NDP, de partij vaarwel zal zeggen. Dit wordt niet bevestigd en ook niet ontkend door Manglie. Volgens hem wordt hij constant benaderd door andere partijen. ‘Ik ben altijd trouw en loyaal geweest aan de NDP.’ Wat Manglie wel vrijuit laat weten, is dat hij behoorlijk ontevreden en ontstemd is over zijn positionering binnen de paarse partij. Vanaf de oprichting van de NDP maakt hij deel uit van de partij. Wanneer hij de balans opmaakt, concludeert hij dat hij een hogere waardering binnen de partij verdient. ‘Na 30 jaar verdien ik een betere behandeling.’
‘NDP heeft alleen materialisten’
Uit ervaring vertelt Manglie dat de top van de partij vol zit met ‘materialisten die het niet menen met land en volk’. ‘Ze zijn vandaag de dag miljonairs geworden, ze hebben zich verrijkt over de ruggen van anderen heen.’ Manglie beweert dat hij nimmer heeft geprofiteerd van de partij. Integendeel heeft hij decennialang zijn eigen industrie op het spel gezet voor de NDP. Hij heeft geen financiële voordelen eraan overgehouden, ‘maar alleen financiële achteruitgang’. Deze minpunten heeft hij nimmer voorgehouden aan partijvoorzitter Desi Bouterse. Manglie gaat ervan uit dat Bouterse ook oren, ogen en een gevoel heeft om te kunnen aanvoelen dat zaken niet goed gaan. De industrieel weet niet waaraan het schort; nadat Bouterse president werd in 2010, heeft hij hem maar één keer gesproken. ‘Vlak voor de verkiezingen moet je alles voor ze doen, maar na de verkiezingen nemen ze hun telefoon niet eens op.’
Personen van buiten worden beter gewaardeerd
Manglie schroomt er niet voor om aan te halen ‘dat personen van buiten een betere waardering genieten binnen de partij dan trouwe en loyale NDP’ers die de partij jarenlang hebben gediend’. Als voorbeeld haalt hij aan de persoon van Ronald Hooghart. ‘Dezelfde Hooghart was bezig om de NDP te vernietigen. Hij demonstreerde op straat en riep dat de deuren van strafinrichting Santo Boma open staan voor Bouterse. Dezelfde Hooghart zit vandaag champagne te drinken thuis bij Bouterse.’
‘Het beleid is een chaos’
Manglie vindt dat zowel het binnenlands als het buitenlands beleid een chaos is. ‘Geen normale chaos, maar een superchaos. Er wordt niet eens controle uitgeoefend wie allemaal in het land terechtkomt. Morgen zie je dezelfde personen een truck rijden, in de bakkerij staan of hout verkopen.’ Het beleid wordt door hem getypeerd als ‘verschrikkelijk’. Volgens Manglie zou er al lang aan de handrem getrokken moeten worden.
Manglie haalt ureum voor Staat
Na het aantreden van Bouterse als president werd Manglie aangewezen om goedkoop ureum voor de Staat binnen te halen uit de Petrocaribe-deal die met Venezuela was gesloten. De ureumprijs afkomstig uit deze deal bleek allesbehalve goedkoop. Enerzijds werd door personen rond de president beweerd dat Manglie forse winsten zou boeken. Manglie beweert het tegendeel. Volgens hem lijdt hij meer verlies. De ureumdeal heeft zou zelfs een scheur teweeg gebracht hebben tussen Manglie en het hoofdbestuurslid Rashied Doekhie van de NDP wordt beweerd. Doekhie ontkent dat er hiervan sprake is. Hij geeft toe niet op goede voet te staan met Manglie, maar daar ligt een totaal andere reden ten grondslag. Behalve het binnenhalen van ureum voor de Staat, kreeg Manglie de Stalweide toegewezen gedurende het bewind van de NDP-regering Wijdenbosch-Radhakishun (1996-2000).
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!