Guno Castelen: “Interventies Centrale Bank leiden tot vreemde-valuta-armoede”

Guno Castelen.1“Het financieel-monetair beleid van deze regering is slecht. Men pakt zaken verkeerd aan. De afgelopen jaren is de koers middels kunst- en vliegwerk van de Centrale Bank stabiel gehouden.” Dit zijn de woorden van parlementariër Guno Castelen als reactie op de onstabiele en onzekere koers van de Amerikaanse dollar op de valutamarkt. Castelen meent dat niets mis is met het interveniëren zolang het incidenteel is. Als er een marktverstoring is voor een korte duur en de bank een ingreep pleegt om die op te vangen middels een interventie, is er niks mis mee. “Maar zodra je structureel intervenieert om de koers kunstmatig stabiel te houden, is men schadelijk bezig. In Trinidad en Nederland zijn er artikelen verschenen waaruit blijkt dat de Surinaamse monetaire reserve sinds 2009 is gedropt naar het laagste niveau. Dat is een gevolg van slecht beleid. Wanneer je economisch structureel geld uit je monetaire reserves haalt om je koers stabiel te houden, heb je geen instroom meer. Je hebt alleen maar uitstroom. Als er geen instroom is en alleen maar uitstoom, ga je op een bepaald moment lijden aan vreemde-valuta-armoede.” Dit heeft volgens Castelen op zijn beurt als gevolg dat de hele economie straks onzeker wordt. “Het vertrouwen zal zoek raken.” Naar zeggen van de parlementariër probeert men de koers voorlopig op zo een manier te camoufleren zodat het vertouwen in de regering voor de verkiezing niet verloren gaat. Door de koers te onderdrukken, probeert de regering wat stemmen te behouden, meent de SPA-leider.
De huidige situatie typeert Castelen als “de slechte gezondheidstoestand in stand houden en het pleisteren middels de interventies”. De overheid moet een ander manier van aanpak bedenken om alvast te voorkomen dat de zwarte markt floreert, met alle gevolgen van dien.
Ook het bestedingspatroon moet veranderen. ‘De economie is een geheel van eenheden en als je systematisch lekkages krijgt in de economie, stroomt geld het land uit. Het is niet iets van één maatregel, maar een coherent beleid. En als men het niet kan aanpakken, moet men plaats maken voor een andere regering”, aldus Castelen.

error: Kopiëren mag niet!