SPBA-voorman verwacht dit seizoen minder dan 21.000 ha aan inzaai padie

Volgens de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinanan Oemraw, verloopt de inzaai in Wageningen en Middenstandspolder heel traag. Dit komt volgens hem doordat de pompen van Wageningen wekelijks defect raken. Hierdoor komen de padieboeren die moeten inzaaien met een tekort aan water te zitten. Oemraw zegt dat de pompen steeds defect raken omdat er geen deskundigen zijn die de pompen repareren. De laatste keer hebben de pompen acht dagen stil gelegen. De boeren van de overige delen van Nickerie zitten ook met een probleem van watertoevoer, doordat de pompen te Wakay stil liggen. Er is geen brandstof aanwezig om ze in werking te stellen. Oemraw verwacht dat het probleem de komende dagen opgelost zal zijn. Bijkans 55% van de rijstarealen van Middenstandspolder en Wageningen is reeds ingezaaid. Hij verwacht dit seizoen niet meer dan 21.000 hectare aan inzaai van padie.
Volgens de SPBA-voorzitter wordt er dit seizoen minder ingezaaid in vergelijking met het vorig seizoen. Dit is te wijten aan de droogte die er momenteel heerst. Hij zegt dat deze boeren tot zeker eind januari zullen inzaaien. Maar dan zullen zij korte raspadie moeten inzaaien. ‘De boeren hebben momenteel water nodig, omdat zij bezig zijn met hun derde bemesting.’ Een groep boeren van de Middenstandspolder heeft een dam opengebroken omdat het slechts voor één boer was aangelegd. Er waren enkele boeren die het water uit hun arealen moesten afvoeren. Zij vroegen de coördinator van LVV om toestemming. De kosten die de boeren hebben gemaakt bij het openbreken van de dam zullen doorgestuurd worden naar de LVV-coördinator en de minister van LVV. Het geheel heeft hen bijkans SRD 3.500 gekost.

error: Kopiëren mag niet!