Decent Work Country Program ook voor duurzaam ondernemerschap

Front 2Op maandag 5 januari 2015 vond de ondertekening van het ILO Decent Work Country Program voor Suriname plaats. Het document werd ondertekend door minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM), de voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (Ferdinand Welzijn), vertegenwoordigers van Ravaksur en directeur Giovanni di Cola van het subregionaal kantoor (Trinidad) van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
“In 2013 is er een team van technische mensen van de ILO richting Suriname gekomen om het programma met de vakbeweging en het bedrijfsleven door te praten. Toen zijn wij gekomen tot een concept met een aantal punten”, deelde de minister mee in gesprek met Dagblad Suriname.
“Dit is een groot moment voor Suriname”, meent Welzijn. Het Decent Work Country Program is een samenwerkingsprogramma tussen de drie sociale partners waarbij gewerkt zal worden aan o.a. verbetering van de arbeidsrechten en versterking van arbeidsinstituten.
De minister noemt de aanname van de drie sociale wetten als onderdeel van het programma. Duurzaam ondernemerschap stimuleren als onderdeel van het programma is door het bedrijfsleven geëist. “Elk lidland van de ILO is verplicht de acht basisconventies aan te nemen. Suriname heeft tot nu toe alleen vijf aangenomen”, zegt Miskin. De drie overige verdragen over kinderarbeid en discriminatie zullen ook moeten worden aangenomen. Het gaat om verdragen over het optrekken van de leeftijd van personen die de arbeidsmarkt moeten betreden, gelijke beloning en non-discriminatie.
Het moderniseren van de arbeidswetgeving, ook onderdeel van het programma, is een project dat naar zeggen van de minister al loopt. Verder zal gewerkt worden aan het versterken van sociaal dialoog. Er zullen onderzoekingen worden gepleegd in de informele sector om deze zoveel mogelijk in kaart te brengen. Een loononderzoek zal ook gedaan worden. Er zullen mensen worden getraind in het bijstellen van het minimumloon.
“Het gaat erom dat wanneer de situatie verandert en wij voor vraagstukken staan, wij voorbereid zijn. De ILO is één van de oudste wereldorganisaties en naarmate de tijd zich ontwikkelt, is het vereist om anders tegen zaken aan te kijken”, meent Welzijn.

error: Kopiëren mag niet!