Ontevreden dorpsbewoners zetten kapitein uit bus

Kapitein Stephanus Poeketie is ontevreden over het gedrag van een aantal van zijn dorpsbewoners. Op 2 januari stapte hij in Paramaribo in de bus om te vertrekken naar Atjoni. Wat hem daarna overkwam, vindt hij heel erg. Bij een halte aan de Coesewijnestraat aangekomen werd de kapitein uit de bus gezet door andere passagiers die zelf ook van Atjoni zijn. Poeketie zegt dat dit alles te maken heeft met spanningen tussen dorpsbewoners. Het gaat om het kiezen van een granman. Poeketie ondersteunt het bewind van de granman in Sipaliwini niet. Hij is geen voorstaander van het systeem waarbij het granmanschap door familieopvolging overgaat naar een ander. In deze tijd past dit systeem niet meer. Hij heeft graag dat de 12 lo’s op een democratische basis zelf een granman kiezen.
De huidige kandidaat waarnemend-granman wordt door Poeketie ook niet ondersteund. De overige passagiers in de bus waren allemaal leden en sympathisanten van de kandidaat waarnemend-granman. Deze passagiers hebben telefonisch contact opgenomen met de kandidaat waarnemend-granman, die toen klaarblijkelijk de opdracht heeft gegeven om Poeketie uit de bus te zetten. De overige bewoners zien Poeketie nu als een vijand van het dorp. Poeketie zelf bekijkt de zaken anders. “ Mi gewoon no mang ondersteun a man, maar wi e suku verzoening tu”, aldus Poeketie. De kapitein werd naar zijn zeggen ook gechanteerd tijdens de uitzetting.

error: Kopiëren mag niet!