Jairam: “Ik ben de beschermer van Adron”

De bedankte directeur van het Anne van Dijk Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) en voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), Soedeschand Jairam, zegt aan Dagblad Suriname dat hij onschuldig is. Volgens de PVF’er is hij één van de grondleggers van het rijksonderzoeksinstituut en is het onmogelijk zijn dat hij het zal helpen vernietigen. “Ik ben juist de beschermer van Adron”, stelt Jairam. Hij was tot en met 2009 actief in het bestuur van het SNRI. Toen hij in 2013 de kans kreeg om vanuit een andere positie een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de rijstsector, was hij bijzonder verheugd. Bij de oprichting van het Adron was een minimaal vereiste van de Europese Unie dat het bestuur bemenst moest worden met landbouwdeskundigen. Vandaag de dag is dat veel veranderd en bestaat het meer uit politieke loyalisten.
Het was overigens de parlementariër Rashied Doekhie die zich beijverde om Jairam benoemd te krijgen als directeur van Adron. Toen Badrisein Sital een tweede sollicitatieronde wilde hebben voor deze functie, zei Doekhie dat deze bezig was met powerplay. De NDP-topper beweerde dat slechts Jairam als directeur geplaatst kon worden. “En dit is ook besproken binnen de regeringstop. Wat weet Sital hierover? Helemaal niets. Hij wil alweer haantje-de-voorste komen spelen door allerlei nonsens te verkondigen.” Doekhie kon zich niet voorstellen dat er toch nog een tweede sollicitatieprocedure was ingezet, hoewel er een deskundige in de persoon van Jairam had gesolliciteerd. ‘En dan nog te bedenken dat Jairam zijn studie gewijd heeft aan de rijstsector. Zie je hoe rancuneus hij is’, zei Doekhie verwijzend naar Sital. De naam van Soedeschand Jairam werd reeds geruime tijd genoemd als de nieuwe directeur van Adron. De NDP-topper zei over Jairam: “Hij heeft gestudeerd, hij draagt kennis van zaken, hij is deskundig en hij is een Nickeriaanse jongen, geboren en getogen in Nickerie. Hij kent de rijstsector als geen ander.’
‘Beschuldigingen doen pijn’
Jairam zegt dat de verschillende beschuldigingen hem pijn doen. In de brief die hij van het SNRI-bestuur heeft ontvangen, wordt de landbouwdeskundige van verschillende praktijken beschuldigd. Vooral het feit dat hij beschuldigd wordt voor het opkopen van rode rijst in het afgelopen seizoen ligt hem nog dwars. “Ik zou dat nooit toestaan”, stelt de PVF’er. Volgens Doekhie zou het om ‘lala’ alesi gaan, waardoor de hele partij verloren is gegaan. Jairam zegt nog steeds open te staan indien het bestuur hem terugroept om zijn werkzaamheden te hervatten. Hij wil zijn bijdrage blijven leveren bij het landbouwonderzoek en ontwikkeling. Doekhie zegt geen persoonlijke problemen met Jairam te hebben. Echter gaat het hier om iets principieels, waarbij de landbouwdeskundige leugens in de media heeft verkondigd. “ Het is de ‘pak-de-dief-mentaliteit’ toch”, stelt Doekhie. Adron moet gered worden. De NDP’er denkt daarom niet dat het SNRI-bestuur Jairam terug zal roepen.
FR

error: Kopiëren mag niet!