Internationale reserves Suriname het laagst sinds 2009

MonetaireDe internationale reserves van Suriname zijn het laagst sinds 2009. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en RBC Financial Limited, die inmiddels ook zijn gepubliceerd op de nieuwswebsite www.news.co.tt van Trinidad en Tobago als breaking news. In 2009 bedroegen de internationale reserves van Suriname nog iets meer dan USD 1 miljard, wat een importdekking van zeven maanden aan goederen en diensten vertegenwoordigde. Anno 2014 zijn deze reserves geslonken naar USD 604 miljoen wat een importdekking van drie maanden aan goederen en diensten vertegenwoordigt. Terwijl de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gilmore Hoefdraad, praat van gunstige economische vooruitzichten, maakt professor Anthony Caram zich juist zorgen. Zijn advies is om de bestedingen voor de komende jaren te beperken. Hij roept op tot waakzaamheid.
“Waar zijn de middelen naartoe? Wat is er met alle geld gebeurd?”, vraagt NPS-parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi zich af. Hij zegt dat Nieuw Front de basis heeft gelegd om tot de USD 1 miljard reserve te kunnen klimmen. Deze basis is teniet gedaan door de regering Bouterse-Ameerali. “Er was sprake van een structureel stijgende lijn wat betreft de reserves. Nu zien wij een structureel dalende lijn. Wij bevinden ons in de laagste periode. Komt dat door het wanbeleid?”, vraagt Tjin-A-Tsoi zich af. “Moet de governor zich niet onafhankelijk opstellen en de regering beter adviseren? Is het niet zijn taak om te zorgen dat er geen chaos ontstaat? Is het niet zijn taak om Suriname voor een ramp te behoeden?”, aldus Tjin-A-Tsoi. De NPS’er stelt dat de governor alles van de overheid goed praat en zich niet opstelt als een onafhankelijk instituut. “Governor, wilt u zich alstublieft onafhankelijk opstellen en uw instituut de waarde geven die het behoeft?”, vraagt Tjin-A-Tsoi aan de governor. De parlementariër verwacht dat er wel antwoorden worden gegeven op zijn vragen.

error: Kopiëren mag niet!