‘A no zomaar Bosje pot’ wan broki. Mek’ den bigin dyompo’

Pahlad en Santokhi 7‘A no zomaar Bosje pot’ wan broki. Mek den bigin dyompo’, waren letterlijk de woorden van de ondervoorzitter van de NDP tevens assembleelid Charles Pahlad aan het adres van de VHP’ers. Deze uitspraak deed hij tijdens een ressortvergadering van de NDP in augustus 2012 toen hij nog prominent NDP’er was. Maar zaterdagavond trad Pahlad tijdens een ressortvergadering van de VHP te Houttuin publiekelijk toe tot de VHP waar hij een warme ontvangst genoot van partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi.
Plotseling wil ook VHP ziekenhuis bouwen
Tijdens de ressortvergadering van de NDP waar Pahlad nog vol van was dat hij een ziekenhuis zou bouwen in Wanica, schroomde hij er niet voor aan te halen dat plotseling ook de VHP een ziekenhuis wilde bouwen voor de gemeenschap, terwijl de VHP volgens Pahlad 50 tot 60 jaren lang niets voor de gemeenschap had gedaan. In het Sarnami zei hij dat zijn grootouders in modder zijn geboren en gestorven. Nooit hebben zij elektriciteit gekend, nooit hebben ze de gelegenheid gehad om scholing te genieten, nooit hebben ze ziektekostenverzekering van de staat gekregen en ook nooit hebben ze hun grondpapieren in handen gekregen.
Baka 25 mei yu no syi den moro
‘Baka 25 mei yu no syi den moro’, zei Pahlad doelende op de VHP op de bewuste vergadering. In het Sarnami legde hij ook voor aan zijn gehoor om de vlaggen die de VHP uitdeelt, aan te nemen. Dit, voor het maken van een kippenhok. Hij hield de mensen ook voor om de gelden aan te nemen die de VHP zou verdelen. ‘Geld stinkt niet’, zei hij in het Sarnami. Tevens hield hij de kiezers voor om hun families te mobiliseren om voor de NDP te stemmen. Men moest in het stemhok geen moment aan ‘de Olifant’ denken. ‘Wij gaan winnen, wij van de NDP gaan winnen’, zei hij toen. Opmerkelijk is dat Pahlad enkele dagen nadat hij de uitspraak deed dat de VHP’ers van de Bosje-brug kunnen springen, hij zijn verontschuldigingen had aangeboden aan de VHP’ers.
Eerste scheuring begint bij Dilip Sardjoe
Met de komst van de industrieel Dilip Sardjoe, voormalig BVD-topper tot de NDP, vlak na de verkiezing in 2010 begint de eerste scheuring al tussen Pahlad en de NDP. Maar dit wordt weer dichtgelijmd. Totdat er een tweede persoon namelijk de huidige OW-minister Rabin Parmesar zich op het politieke veld van Pahlad in Wanica begon te vertonen. Er werd gezegd dat Parmesar lijsttrekker van de NDP in Wanica zou worden en ook de coördinatie van de NDP in Wanica die decennialang in handen van Pahlad was, zou overnemen. Tot dit dwarsbomen van Pahlad binnen de NDP houdt hij zich nog koest en ontkende hij dat er van enige strubbeling sprake was.
Zogenaamd was alles weer goed
Plotseling werd Parmesar teruggefloten door de NDP-leiding en werd gesteld dat Pahlad samen met de toenmalige OW-minister, Ramon Abrahams, de coördinatie van de NDP in Wanica op zich zou nemen. Tot hier leek alles koek en ei. Alle misverstanden waren opzij gezet. Totdat Pahlad op eigen initiatief zelf een punt zette achter zijn politieke werk in Wanica. Hierna werd bekend gemaakt dat de coördinatie van Wanica in handen komt van president Desi Bouterse. Enkele maanden geleden kondigt Bouterse aan dat LVV-minister Soeresh Algoe de lijsttrekker van de NDP wordt in Wanica. ‘Laten de structuren nu gaan werken, zoals Pahlad dag en nacht werkte’, daagde Pahlad de NDP structuren uit in oktober 2013 in gesprek net Dagblad Suriname. Volgens Pahlad zijn de structuren niet geïnteresseerd in het werken op het politieke veld. ‘Ze zitten zich druk te maken wie kandidaat nummer 1 wordt op de lijst bij de komende verkiezingen. Niemand wil nummer 3 of 7 worden, iedereen wil nummer 1 zijn.’
NDP-structuren hebben hem weggewerkt
Pahlad heeft geen goede ervaringen met een deel van de structuren. Dit deel is er de oorzaak van dat Pahlad het politieke werk vaarwel heeft gezegd. ‘Ze zitten de hele dag te klagen en te roddelen en wijzen de vinger naar mensen die wel hard werken voor de partij. Wel, het is nu hun beurt om aan te tonen wat ze politiek waard zijn.’ De NDP telt thans 3 zetels in het district. Pahlad daagt de structuren uit deze 3 zetels te behouden bij de komende verkiezingen. ‘Jaloezie en haat zijn de twee ziektes waarmee de structuren reeds geruime tijd geteisterd worden’, beklemtoonde de politicus indertijd in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens Pahlad is het geen publiek geheim dat hij een ontevreden NDP’er is. ‘Iedereen weet dat.’ Desondanks zou hij er niet voor kiezen de overstap te doen naar een andere partij. De geruchten deden al de ronde dat hij de VHP zou ondersteunen. Dit verwees hij toen naar het rijk der fabelen. ‘Ik ben geen dogla die hier en daar zit te springen als een jonge vent. Ik heb niets meer te zoeken in de politiek.’ Opmerkelijk is dat ondanks de strubbelingen Pahlad gedurende de jaren heen geen woord over corruptie heeft gesproken. Nu wil hij dit aspect dat hoogtij viert binnen de NDP gaan indammen. Bij zijn toetreding tot de VHP legde hij keer op keer de nadruk erop dat de corruptie binnen de NDP de leidraad is geweest om de paarse partij de rug toe te keren.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!