Betoog professor Wekker en wens president Bouterse

Heel geduldig heb ik het ingezonden stuk gelezen van professor Gloria Wekker in de media op oudejaarsdag van 2014. Daarna heb ik ook gelezen het bericht over het kratje bier in Ocer van president Bouterse. Ik denk dat het kritische stuk van Wekker, dat gaat over de onverdraagzaamheid van het Christendom naar kleurlingen en vooral ook naar homo’s en lesbiennes toe binnen die samenlevingen, ook navolging verdient bij haar Hindoe-soortgenoten zoals professor Gowricharan en professor Choennie.
Als Christen-Hindostaan heb ik behoefte aan een kritisch stuk over het Hindoeïsme in Suriname, vooral binnen onze cultuur en ook onze politiek. Daarbinnen hoor ik helaas nog te weinig over het vermeende kastenstelsel in ons land, over de vele naamsveranderingen bij de Hindoes onder de Hindostanen, over hun titeladoratie en ook over de djandhi-parade (een djandhi is een bamboestok met religieuze gekleurde vlaggetjes) thuis bij sommige orthodoxe (Sanatan Dharm) Hindoes. Van veel Hindoe- insiders heb ik begrepen, dat de parade van deze bamboestokken met vlaggetjes, vaak ook een rookgordijn is van de daden van de bewoner van het huis. Meestal heeft het iets dat te maken met drugs, want zo overdrijven doet de grootste Hindoegelovige nog niet. Een goed kritisch stuk over de Hindoereligie en de politiek in Suriname, zie ik daarom gaarne tegemoet.
Ik vind het ook prijzenswaardig dat president Bouterse tot na de verkiezingen zal wachten om het bier in het kratje in Ocer open te maken. Hij zal beter dan wie ook weten, hoeveel profiteurs en ‘boromans’ er zogenaamd in zijn partij zijn. Daarom wil hij eerst dat de leden van zijn partij als oprechte NDP-ers , de verkiezing van maandag 25 mei 2015 (Tweede Pinksteren) voor de NDP helpen winnen. Het bekende gezegde is ‘de dag niet prijzen eer het avond is’. De vermeende achterban van de NDP is dus nu al gewaarschuwd; geen showtime meer, maar begin te werken voor de partij .
Wat cultuurwerkers ook enorm stoort, zijn de vele politieke scheldpartijen uit de mond van sympathisanten van een partij naar een andere partij toe. Dat is niet netjes en ook al is het een politieke traditie in ons land, begin het goede voorbeeld te geven en stop ermee. Zeg liever maar ook vooral, wat jij gaat doen voor het kiezersvolk. Het Idos zal met een landelijke steekproef dat kunnen aantonen; wie scheldt, verliest.
Met het kritisch stuk van professor Gloria Wekker, samen met de verkiezingswens van president Bouterse, zullen oprechte cultuursociologen zeggen, dat het jaar 2015 voor Suriname alvast goed is begonnen! Of wilt u dat Idos dat ook voor ons meet?

Benjamin S. Mitrasingh

error: Kopiëren mag niet!