IWGDS installeert ambassadors op Adek

IWGDS traint rechten studenten tegen huiselijk geweld 2Het Institutefor Women Gender and Development Studies (IWGDS) van de Anton de Kom Universiteit heeft in samenwerking met de United Nation Population Fund een training gedraaid voor de studenten van de studierichting Rechten. IWGDS is een onderdeel van een groter geheel. IWGDS is bezig met een awareness campagne op de universiteit tegen huiselijk geweld. In december 2013 hield IWGDS een paneldiscussie over huiselijk geweld tegen de vrouw voor de studenten van de Medische Faculteit en studierichting Rechten. Als gevolg daarvan raakten een aantal studenten gemotiveerd om hun bijdrage te leveren bij het tegengaan van huiselijk geweld. Een van de strategieën van de IWGDS is het installeren van ambassadors op de universiteit.
Astrid Boedhoe, Andro Sidoel, Clive Saridin en Kavish Viren Ganesh zijn de 4 ambassasors die geïnstalleerd zijn door hetIWGDS. ‘Op een gegeven moment gaan de studenten binnen de maatschappij bepaalde posities bekleden, zoals die van advocaat, rechter, beleidsmakerenzovoorts, en dit zijn posities van waaruit zij invloed kunnen uitoefenen. Wij proberen met dit traject studenten ook te trigeren om onderzoek te doen op het gebied van huiselijk geweld. We zijn begonnen met een traject en willen zoveel mogelijk studenten benoemen tot ambassadors, omdat wij ze zien als een strategische groep om een bijdrage te kunnen leveren om een halt toe te roepen aan huiselijk geweld. Ze zijn ook een belangrijke groep voor ons, omdat zij ook tot hun peers kunnen praten en op die manier hun bijdrage kunnen leveren aan de bewustwording over huiselijk geweld’, zegt Nancy Tai Apin, bestuurslid van het IWGDS tevens docent Rechten op de universiteit, in gesprek met Dagblad Suriname.
‘Als wij kijken naar de statistieken van huiselijk geweld, dan zien wij dat die niet rooskleurig zijn en er echt iets moet gebeuren. Op de universiteit worden de studenten opgeleid tot wetenschappers. Extra curriculaire activiteiten worden aangemoedigd. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en voor de maatschappij als je je als student naast je studie ook inzet om verandering te brengen in iets dat een mensenrechtenschending is en wij hebben de studenten nodig in deze strijd. Als je in de positie bent om verandering te brengen, grijp die kans aan’, moedigde Tai Apin de studenten aan.
‘Los van het feit dat het de taak is van de overheid om zorg te dragen voor de orde vind ik dat elke burger de plicht heeft om zijn bijdrage te leveren, omdat het gaat om een maatschappelijk probleem. Wat mij ook goed doet en motiveert, is het initiatief van de mannelijke studenten om dit doel ook te ondersteunen’, zegt Astrid Boedhoe in gesprek met Dagblad Suriname.Tai Apin zegt dat het identificeren van medestudenten die temaken hebben met huiselijk geweld een van de zaken is die op hun pad zal komen als ambassadors. Middels trainingen leren ze ook hoe zaken aan te pakken en naar welke instanties slachtoffers van huiselijk geweld doorverwezen kunnen worden. De ambassadors zijn geen counselors. Zij zullen dienen als een wegwijzer. Zij hebben meer een luisterend oor voor slachtoffers.Verder zullen zij het IWGDS ondersteunen in haar activiteiten op het gebied van huiselijk geweld en zelf ook eigen initiatieven nemen. ‘De bedoeling is dat ik als ambassador samen met de andere ambassadors liefde, harmonie en vrede binnen het gezin zal propageren. De bedoeling is dat wij de samenleving bewustmaken over huiselijk geweld beginnende bij de universiteit’, voegt Boedhoe aan toe. Het standpunt en streven van het IWGDS is heel duidelijk:mensenrechten zijn niet universeel zonder mensenrechten voor vrouwen.

error: Kopiëren mag niet!