Binnen enkele weken definitief besluit over koers Nieuw Suriname

Nieuw Suriname.1Nieuw Suriname (NS)-assembleelid Harish Monorath zegt aan Dagblad Suriname dat het nog enkele weken gaat duren voordat hij, collega Premdew Lachman en de overige ondersteuners vanuit de partij een finaal besluit nemen over met wie zij bij de komende algemene vrije en geheime verkiezingen van mei 2015 zullen meedoen. De partijen op wie de keus zou kunnen vallen, zijn de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) van regeringstopper Ronny Brunswijk of één van de partijen binnen het Nieuw Front (NF). Het NF, bestaande uit de partijen VHP, NPS, SPA en DA’91, zit momenteel in een samenwerking met de BEP, PL en KTPI en zou het volgens eerdere zeggen van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi niet meer mogelijk zijn om meer partijen in de combinatie te accommoderen. De reden hiervoor is dat de meeste posities al zijn verdeeld. Monorath zegt dat hij wel degelijk rekening houdt met deze ontwikkeling. Volgens de NS’er zal de samenwerking met NF een zijdelingse samenwerking zijn met één der vier partijen. Echter houdt hij de lippen nog stijf over de naam van deze partij. ‘Beide partijen doen een goed bod’, aldus de NS’er.
Het is onduidelijk of beide parlementariërs nog lid zijn van NS. Volgens Monorath staat wel vast dat beide assembleeleden tenminste nog een termijn als parlementariër terug willen in De Nationale Assemblee (DNA). Gesprekken met Pertjajah Luhur (PL) van Paul Somohardjo liepen spaak toen NS-voorzitter John Nasibdar in beeld kwam. Sinds 2012 zijn Monorath en Nasibdhar verwikkeld in een strijd om het voorzitterschap van de partij. Ondertussen zegt Nasibdhar niet meer open te staan voor een gesprek met zijn partijgenoot. Monorath snapt dat de tijd dringt, maar wil een goed besluit nemen. Dat vergt volgens hem toch wat tijd. Alle politieke partijen zullen rekening moeten houden met verkiezingstermijnen. Ongeveer twee maanden voor de verkiezing moeten politieke partijen zich registreren bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), waarbij zij aangeven deel te nemen aan de komende verkiezing. De twee maanden zijn de periode waarbinnen het Centraal Hoofdstembureau ervan overtuigd moet zijn dat betrokken politieke partij geregistreerd is bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Suriname kent een Onafhankelijk Kiesbureau en een Centraal Hoofdstembureau en het verschil tussen beide organen is dat het Onafhankelijk Kiesbureau een toezichthoudend orgaan is op de verkiezing en het Centraal Hoofdstembureau het coördinerend lichaam is van al de hoofdstembureaus, alsmede het orgaan waar alle kandidaatstellingen en registratie van de politieke partijen voor de verkiezingen plaatsvindt. De goedkeuring van beide organen zal de politieke partij nodig hebben om deel te nemen aan de verkiezingen.
FR

error: Kopiëren mag niet!