Jairam: “Doekhie moet geen bedrijfsaccountant komen spelen”

“Doekhie moet geen bedrijfsaccountant komen spelen”, zegt landbouwdeskundige en voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), Soedeschand Jairam, tegenover Dagblad Suriname. Hij doelt op het MC/NDP-assembleelid Rashied Doekhie. Jairam weet niet hoe de parlementariër de onnodig conclusies zou hebben getrokken dat hij grootschalige fraude heeft gepleegd bij het Anne van Dijk Onderzoekscentrum Nickerie (Adron). Doekhie zei eerder dat er zaken plaatsvinden op het instituut, waarvoor men geen verklaring heeft. Zo kan er niet worden aangetoond hoeveel zaaizaad er is verkocht en tegen welke prijs. Ook is het volgens Doekhie niet bekend waar de opbrengsten naar toe zijn. De politicus zei dat niet kan worden verklaard hoe het afgelopen seizoen rode rijst is opgekocht in plaats van zaaizaad, waardoor de hele partij verloren is gegaan. Sinds het bestuur van SNRI onder leiding van Mahespalsingh aanzit, zou aan Jairam om duidelijkheid over deze zaken zijn gevraagd. Echter zou Jairam geen duidelijkheid kunnen bieden. “Jairam moet aantonen hoe hij 1.700 liter aan benzine verbruikt voor zijn auto. Niemand jaagt hem weg van het Adron. Laat hij duidelijkheid geven over al deze zaken. Hij moet niet de indruk wekken dat vanwege de samenwerking met de NPS, het bestuur van het SNRI hem vraagt af te treden. Hij mag naar elke politieke partij gaan, maar hij moet zijn werk op het Adron correct doen”, zegt Doekhie.
“Het zijn allemaal onwaarheden. Ik heb mijn werk als directeur correct gedaan”, stelt de oud-directeur van Adron. Jairam zegt dat hij geen verantwoording verschuldigd is aan Doekhie, omdat het assembleelid zaken uit hun context haalt. Volgens hem is er binnen Adron een bepaalde structuur waarbij een bestuur en bedrijfsaccountant alle zaken bijhouden. Jairam zegt niet buiten zijn bevoegdheden te zijn getreden. Volgens de PVF-topman probeert Doekhie daarom een scenario te creëren alsof hij flink gesjoemeld heeft. Het bestuur van de Adron, het SNRI, is een vertegenwoordiging van de regering. Volgens Jairam kan hieruit geconcludeerd worden dat het inderdaad de Nationale Democratische Partij (NDP) was die hem als directeur had aangetrokken. President Desi Bouterse zou hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Echter is hij nooit NDP’er geworden en is de samenwerking met de paarse partij altijd goed geweest. Weliswaar is door gewijzigde politieke inzichten van de PVF besloten om mogelijkheden te bekijken voor een samenwerking met de Nationale Partij Suriname (NPS). Deze samenwerking zou niets te maken hebben met de vriendschap met de NDP en zijn werkzaamheden bij Adron. Doekhie heeft daarom verkeerd begrepen dat Jairam tijdens een live televisieprogramma zou hebben gezegd dat de NDP hem mogelijk van Adron zou weghalen als de samenwerking met de NPS door zou gaan. “Het waren allemaal bellers die deze opmerking hebben gemaakt. Wij leven in een democratische staat en de gemeenschap heeft het recht om openlijk over zaken te kunnen praten”, stelt Jairam.
Na achttien maanden leiding gegeven te hebben aan het Adron, is het contract van waarnemend directeur Soedeshchand Jairam niet meer verlengd door het bestuur. Hij heeft per brief vernomen dat het bestuur geen gebruik meer zal maken van zijn diensten. Jairam heeft per dinsdag 23 december 2014 Adron verlaten. Hij heeft zelf geen verzoek gedaan tot verlenging van het contract.
FR

error: Kopiëren mag niet!