18 vuurwerkslachtoffers genoteerd tot 1 januari

Het aantal vuurwerkongevallen is binnen een dag (oudejaarsdag) van 3 naar 18 gestegen, waarvan 2 in Nickerie. SEH-arts Fauzia Poese hield op 1 januari een persmeeting en deelde mee dat in vergelijking met 2013 minder vuurwerkslachtoffers zijn gevallen. Vorig jaar stond het aantal nog op 26. Er waren 2 personen met iets ergere letsels aan het lichaam, waaronder een gebarsten oogkas en ernstige brandwonden. De gebruikelijk zware ongelukken met open barsten deden zich gelukkig niet voor. Poese is voorstander van een verbod op knalvuurwerk. Het aantal ongevallen kan nog stijgen, want tot vanavond mag men nog vuurwerk afschieten.
Brandweervoorlichter Olton Pinas vertelt dat een 11-jarige jongen op dinsdag 30 december letsel opgelopen in zijn gelaat ter hoogte van zijn oog. Hij heeft vuurwerk aangestoken in een glazen voorwerp. Het is vooralsnog niet bekend welk vuurwerk de jongen had afgeschoten. Een ander slachtoffer betreft een 34-jarige man. Hij heeft letsels aan zijn elleboog opgelopen waaraan vier hechtingen moesten worden aangebracht. De oorzaak van dit ongeval is dat enkele jongens die stoer wilden doen, een knaller hebben aangestoken en dit vervolgens op de 34-jarige fietser hebben gegooid. De fietser kwam van de schrik te vallen met als gevolg de vier hechtingen. Ook een meisje van 4 en een jongen van 3 jaar hebben vuurwerkletsels opgelopen. Elk hebben zij verwondingen opgelopen in de directe omgeving van hun oog. De oorzaak is vooralsnog niet bekend. In het oog van de 3-jarige is een vuurbal aangekomen zegt Pinas. Dit slachtoffer is verwezen naar de oogarts voor verdere behandeling.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!