Rasoelbaks wil eigen budget voor rechterlijke macht

RasoelbaksDe waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, gaf gisteren tijdens zijn spreekbeurt bij de installatie van de nieuwe rechters aan dat hij voorstander is van een eigen budget voor de rechterlijke macht. Dit zou voor een zekere mate van verzelfstandiging van de rechterlijke macht kunnen zorgen. ‘De rechterlijke macht maakt deel uit van de drie staatsmachten. Verzelfstandiging daarvan is een must’, aldus de Hof-president. Daarnaast kijkt hij uit naar de toezegging van president Desi Bouterse om de salarissen van de rechters te verhogen. Hij vroeg de aanwezige minister van Justitie & Politie, Edward Belfort, om hierbij een helpende hand te bieden. Op dit moment moet de rechterlijke macht als een van de democratische pilaren van de republiek, voor vrijwel alles, tot het aankopen van kleine administratieve zaken, eerst een verzoek doen aan het ministerie van Justitie en Politie (Juspol).
Opvallend is dat dit punt door parlementariër en deken van de Orde van Advocaten, Harish Monorath, tijdens de begrotingsbehandeling van afgelopen mei ook in het parlement was aangehaald. Monorath pleitte ervoor dat de hoogte van het budget wordt gesteld tussen de 10 tot 19 miljoen SRD per jaar. Het assembleelid vindt dat hiermee de rechterlijke macht onafhankelijker wordt gemaakt van de politiek, voor wat betreft de financiële afwikkeling van kantoor- en bureaukosten. ‘Voor elk pak papier moet de president van het Hof toestemming vragen aan Juspol, dat het doorstuurt naar de afdeling Comptabiliteit van het ministerie van Financiën en pas dan komt het weer terug. Zelfs papier, pennen en inkt gaan door die ambtelijke rompslomp’, zei Monorath in het parlement.
FR

error: Kopiëren mag niet!