Succesvolle oogoperaties te Stoelmanseiland

oogoperaties te Stoelmanseiland.2
oogoperaties te Stoelmanseiland.1Bij bewoners van Stoelmanseiland en de omliggende dorpen is het gezichtsvermogen verbeterd. Aan hen zijn 750 verte- en leesbrillen, waaronder bifocale afgewerkte glazen, overhandigd door een mission team uit de Verenigde Staten van America (VS). In totaal zijn ook 500 zonnebrillen weg gegeven, terwijl er 36 cataractoperaties met succes zijn verricht. Patiënten met glaucoom zijn doorverwezen naar Paramaribo. Deze operaties zijn geschied in samenwerking met de ‘Eyes Centre’ van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Tussen 15 en 20 december 2014 heeft het buitenlands team in samenwerking met de post van de Medische Zending (MZ) oogmetingen verricht en brillen uit VS verstrekt aan hen die ervoor in aanmerking kwamen. Elke dag heerste er een enorme drukte van belangstellenden uit onder andere de dorpen langs de Lawa en Tapanahonie.
Jet Antomoi, coördinator MZ op het eiland, blikt tevreden terug. ‘We hebben maar een topje van de ijsberg gezien. Er zijn nog honderden die de kat uit de boom kijken. Als ze succes merken bij hun dorpsgenoten, dan staat ze wel in de eerste rij voor een oogoperatie bij de eerstvolgende keer. Oogarts Jerrel Pawiroredjo heeft met een team van oogartsen van het Eye Center deelgenomen aan deze missie. Binnen 3 dagen hebben zij samen 23 operaties verricht. Dokter Paul Froula uit de VS heeft later alleen operaties verricht aan een of beide ogen van patiënten die zich later hebben aangemeld. Het treft de negende succesvolle missie voor dokter Pawiroredjo. Zijn organisatie werkt met steeds modernere apparatuur, welke makkelijker te transporteren is. Hij zegt dat er veel meer mensen uit de omgeving leven met cataract of Glaucoom in het oog. Slechts dergelijke missies als van het Eye Center kunnen echt hulp bieden aan mensen met slecht gezicht in het achterland.

error: Kopiëren mag niet!