Parlementsvoorzitter haalt bakzeil bij onderhandelingen met oppositie

De pogingen van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om de oppositie zover te krijgen om quorum te verlenen, is na een urenlange onderhandeling toch misgelopen. De huishoudelijke vergadering en de openbare vergadering die voor gisteren waren uitgeschreven, zijn uiteindelijk na gebrek aan quorum toch afgeblazen. Het aantal van 25 leden, onder wie ook DOE-voorzitter Carl Breeveld, hadden de presentielijst getekend. De coalitieleden Rashied Doekhie en Noreen Cheung waren zoals eerder voorspeld wederom niet aanwezig. Cheung is uitlandig en Doekhie heeft van te voren aangekondigd dat hij er niet zou zijn. Er is nog getracht om Doekhie te bewegen naar de vergadering te komen vandaag. echter zonder resultaat. NF-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh gaf na het overleg met de DNA-voorzitter aan aanwezige journalisten te kennen dat hij diep teleurgesteld was over de uitkomst van de onderhandeling. Volgens Randjietsingh is duidelijk gebleken dat zowel de coalitie als Simons geen bereidwilligheid hebben getoond om hun voorstellen aan te nemen. Simons zou volgens hem voorgesteld hebben om de Wet Constitutioneel Hof op de laatste plaats op de agenda te zetten. De oppositie wil echter dat deze wet van de agenda geschrapt moet worden, omdat het in strijd zou zijn met de grondwettelijke beginselen van de Staat Suriname. Het fractieleidersoverleg is woensdag aangevangen. Volgens de oppositieleiders hebben zij de voor hun belangrijke wetten op tafel gelegd en hebben zij de coalitie gevraagd om ook de voor hun belangrijke wetten op de agenda te plaatsen, om raakvlakken te vinden. Uiteindelijk weigerde de coalitie om mee te werken.
NF/VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien gaf tijdens de ‘onderhandelingen’ aan Dagblad Suriname te kennen dat hij de indruk had dat er een overeenstemming zou worden bereikt, waardoor het parlement niet meer lam hoefde te zijn. Indien de Wet Constitutioneel Hof inderdaad van de agenda verwijderd zou worden, zou dat betekenen dat de oppositie voor de openbare vergadering van gisteren automatisch geen quorum zou verlenen. Indien zij dat wel zou doen, zou dat betekenen dat de oppositie juist eens was met de uitgeschreven agenda. Simons zou volgens Randjietsingh en de overige oppositie dan een andere agenda moeten uitschrijven. Dit voorstel viel niet in goede aarde bij de voorzitter.
Simons gaf in haar relaas aan journalisten te kennen dat zij als parlementsvoorzitter de taak heeft om naar zowel voorstellen van de oppositie als de coalitie te luisteren. Tot nu toe kon zij het verzoek van de oppositie slechts via de media vernemen. Tijdens het overleg stemde zij op den duur toe om de volgorde van de agenda te wijzigen, zodat het hoogste college van staat niet meer in een wurggreep door enkele leden zou worden gehouden. Echter vond zij het te vergaand dat de oppositie haar opdroeg om een reeds vastgestelde agenda te wijzigen. “Men wil op de stoel van de voorzitter komen zitten. Dat kan absoluut niet”, benadrukt Simons. Volgens de NDP-topper moet de oppositie rekening houden dat er ook leden zijn die voorstander zijn van de Wet Constitutioneel Hof. Indien zij mee zou gaan met dat voorstel, zou zij dan dagelijks soortgelijke verzoeken van andere leden op haar tafel krijgen. Bovendien is geen van de fracties in staat om zelfstandig voor quorum te zorgen. Zij moeten dus samenwerken om een middenweg te vinden. Simons benadrukt dat zij niet met parlementsleden zal ‘onderhandelen’ om hun zover te krijgen om hun werk op een behoorlijke wijze te doen. Indien er voorstellen voor wijzigingen zijn, moeten die volgens haar tijdens de vergaderingen worden doorgegeven. “Het zijn volwassen mannen en vrouwen die goed hun verantwoordelijkheden moeten kennen”, aldus de parlementsvoorzitter.
FR

error: Kopiëren mag niet!