Politieambtenaren voorgeleid op parket

Twee onderofficieren van politie, die vrijdag 12 december in verzekering zijn gesteld hangende het onderzoek omtrent de ontsnapping van zes arrestanten van politiepost Latour, zijn gisteren op het parket voorgeleid. Persofficier Claudia Bruining bevestigt dit desgevraagd aan Dagblad Suriname. Zes verdachten wisten in de nacht van 5 op 6 december uit het cellenhuis van Latour te ontvluchten. Na de ontdekking werd de wachtcommandant tevens de hoofdverantwoordelijke persoon, onderinspecteur W., buiten functie gesteld. Dit vanwege het feit dat tijdens zijn dienst de arrestanten met succes hun vlucht mogelijk hebben gemaakt. Zij zaagden een spijl van de luchtruimte door en forceerden een opening.
Intussen heeft een speciale politie-eenheid twee van de ontvluchte daders wederom gearresteerd. Oyadele Jona alias Ootje werd in de nacht van donderdag 11 december aangehouden. Guillermo Blomhof is op 10 december wederom gevangen genomen. De overige vier verdachten zijn vooralsnog voortvluchtig. Vermoed wordt dat de in verzekering gestelde politiefunctionarissen tegen betaling hebben meegewerkt aan de ontvluchting. Dagblad Suriname heeft van een betrouwbare bron vernomen dat de politieman, die een cutter binnen zou hebben gesmokkeld, USD 250 heeft ontvangen. De arrestanten die binnen het cellenhuis vermoedelijk een communicatiemiddel hadden, hadden tot tweemaal toe loos alarm doorgespeeld alleen maar om onopgemerkt het cellenhuis te verlaten. De eerste melding betrof een diefstal door middel van geweldpleging. Nadat de sterke arm was uitgerukt, hadden de arrestanten vrij spel. Echter was de politie snel terug, omdat het een loos alarm betrof. Hierna werd er wederom gebeld waarna werd doorgegeven dat er schoten waren gelost.
De politie rukte voor de tweede keer uit en toen is het zestal weggeglipt. De twee politieofficieren zijn ernstig bezwaard door de weder aangehouden arrestanten. De korpsleiding achtte daarom hun inverzekeringstelling noodzakelijk. Mr. Bruining geeft aan dat het parket beide verdachten heeft doorverwezen naar de rechter-commissaris om over hun aanhouding te beslissen. De rc zal donderdag een beslissing nemen omtrent de rechtmatigheid van de aanhouding van de onderofficieren M. en M.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!