‘Surinamers zijn nog niet bewust over het behoud van onze flora en fauna’

Surinamers zijn nog niet bewust over het behoud van onze  Flora en Fauna.1Surinamers zijn nog lang niet bewust over de rol van flora en fauna in het leven. Dat vindt ambassadeur van de zeeschildpadden in Suriname en jurist Varsha Ramrattan. Volgens haar bevindt het gebied milieurecht voor Suriname nog vrij op een braakliggend terrein. ‘Juist voor een ontwikkelingsland als het onze met een kwetsbare economie, is het van uiterst groot belang om kennis te hebben van de verschillende mogelijkheden die ons relatief gezegend milieu te bieden heeft.’ Varsha Ramrattan is sinds 2012 aangetrokken als ambassadeur van de zeeschildpadden en heeft op het gebied van het milieu ook projecten uitgevoerd met het Nimos in 2012.
Op 6 december 2014 heeft Ramrattan met WWF en Fernandes Bottling Company een schoonmaakactie uitgevoerd op de stranden van Albina. Met dit project werd beoogd dat ieder rechtssubject de bescherming van het milieu hoog in zijn vaandel zal houden. Meer dan 23 vrijwilligers van Fernandes Bottling Company meldden zich aan voor het beach clean-up project in verband met internationaal vrijwilligersdag. ‘Het doel van dit project is tweeledig’, zegt Ramrattan. Naast het behouden van een schoon milieu is er ook heel wat afval opgeruimd, omdat dit afval met het water meestroomt naar de stranden Galibi en Matapica. Deze zijn dus aangemerkt als de legstranden van onze zeeschildpadden.
‘Zeeschildpadden zien plastic afval als kwallen en kunnen het opeten en op den duur sterven na inname ervan. Kwallen zijn het lievelingsvoedsel van de zeeschildpadden en kunnen zij het onderscheid dus niet maken tussen het plastic afval en de kwallen. Het is dus een productieve schoonmaakdag geweest voor mij om een schoon strand achter te laten, met als gedachte dat wij door deze daad het leven van zeeschildpadden hebben gered en bewustzijn hebben gecreëerd bij de Albinezen om hun afval niet zomaar op de stranden en in het water te dumpen. Wij hopen echter dat dit project een eye opener is voor veel mensen uit Albina en dat ze dit voorbeeld zullen oppakken. Veel toeristen gaan via deze stranden ook naar Galibi en Matapica en vinden wij dat we niet zo een imago kunnen achterlaten van ons onverantwoordelijk gedrag’, aldus Ramratan.
‘Surinamers moeten bewuster worden van ons gezegend, kostbaar natuur en ook leren hoe wij tot in de verre toekomst nog kunnen genieten ervan. Het plaatje dat wij internationaal moeten presenteren is onze machtige flora en fauna. Surinamers beseffen niet dat dit een waardevol sieraad is van ons land dat wij dragen en presenteren. Wees trots op ons milieu en de zeeschildpadden die zulke lange afstanden afleggen en ervoor kiezen om op onze stranden hun eieren te leggen. Indien hun broedplaats wordt verstoord, zullen ze die plek voor altijd verlaten.’ De regering moet volgens Ramrattan starten een goed milieubeleid te ontwikkelen.

error: Kopiëren mag niet!