Ronnie Brunswijk: ‘Vele varkens maken de spoeling dun’

Regeringsleider, assembleelid en voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij (Abop) Ronnie Brunswijk zegt dat hij op dit moment geen voordelen ziet bij een eventuele samenwerking met de combinatie van de zeven samenwerkende partijen (VHP, NPS, BEP, PL, KTPI, SPA en DA’91), de zogenaamde G7. ‘Vele varkens maken de spoeling dun’, stelt de politicus. Brunswijk stelt dat bij het uitkiezen van een samenwerkingspartner zijn partij duidelijk de voordelen daarvan moet kunnen inzien. Op dit moment bestaat het mammoetblok uit zeven politieke organisaties. Indien de gele partij zich aansluit, wordt het dan verder opgetrokken naar acht. ‘Hoe zou de verdeling dan moeten zijn?’, vraagt het assembleelid zich af. Zoals de huidige stand van zaken zijn, zegt hij dat zijn partij ervan uitgaat dat zij alleen sterk genoeg is om twee tot drie zetels in Paramaribo te halen. Met een samenwerking van acht partijen zou hij misschien maar één plaats toegewezen krijgen.
‘Mi mus man si mi strati en tak’ dati dya bun. Als ik zie dat er geen voordeel is, ‘dan mi no de’.’ Brunswijk wil bij de komende algemene vrije en geheime verkiezingen duidelijk tonen dat zijn partij flink is gegroeid en stelt hij zich daarom ook op om het maximale uit het beschikbare aantal zetels van Paramaribo te halen. Over een eventuele samenwerking met de Nationale Democratische Partij (NDP) wil hij liever nog niets zeggen. De partij gaat volgens hem uiterlijk in januari 2015 formeel bekendmaken hoe zij de verkiezingen zal ingaan.
Brunswijk heeft eerder aangegeven dat BEP-leider Celsius Waterberg niet met Abop durft samen te werken. De Abop-leider stelt dat Waterberg weet dat de mensen in het binnenland Brunswijk als de leider zien. Dat zou volgens Brunswijk inhouden dat BEP dan onder Abop zal moeten werken. ‘De mensen kennen Waterberg niet.’ Volgens de Abop-leider is een stem voor BEP, een stem voor Santokhi als president, omdat hij de presidentskandidaat van het Mammoetblok is. Brunswijk heeft zijn mensen in het binnenland voorgehouden dat als ze stemmen voor Abop, zij dan hun eigen presidentskandidaat kunnen voordragen. Uiteindelijk werd hij de kandidaat van zijn partij. De VHP wordt volgens Brunswijk de grootste partij in die combinatie.
Tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de paarse partij in 2012 heeft Brunswijk eens gesteld dat de coalitie in de toenmalige formatie tot 2045 zou regeren. Hierna zou de regeermacht worden overgedragen aan de kinderen van de politici. Uiteindelijk viel deze zelfde coalitie uit elkaar en zit hij alleen met de Palu en NDP nog in de samenwerking. Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, zei toen bereid te zijn te sterven voor president Desi Bouterse en zijn Nationale Democratische Partij. ‘Ik vraag u niet om voor mij te sterven, maar wel flauw te vallen’, zei Somohardjo. Na uit de coalitie te zijn gezet, zegt de politicus nu dat indien hij Brunswijk nu in de G7 zou nemen, hij dan ook zijn aandeel zou moeten delen.
FR

error: Kopiëren mag niet!