Tweede TEDxParamaribo van topklasse

Tweede event TEDxParamaribo is van topklasseOp donderdag 11 december 2014 werd in TBL het tweede evenement van TEDx Paramaribo gehouden. TEDxParamaribo is de Surinaamse divisie van het internationaal sprekersplatform, TED. De aanwezigen in de volle zaal genoten overduidelijk van de inspirerende TEDtalks die aan hen gepresenteerd werden. Het thema was ‘Back to the universe’. De sprekers wisten allen op voortreffelijke wijze hun ideeën te presenteren aan het publiek en de passie waarmee zij dit deden was voelbaar. Rumi Knuppel wist het publiek aan het denken te zetten met zijn talk ‘What are my universal rights under government?’. Hij hield de aanwezigen zijn kijk op zaken voor en voerde hen naar zijn eindconclusie dat de universele rechten van de mens er waren voordat de regeringen er waren en dat deze daarom niet beknot mogen worden door welke regeringsvorm dan ook. Daarnaast deelde Thersa Wong Swie San, die onder andere een serie reportages heeft gedaan voor de overheidsinstantie ‘Ordening Goudsector’, haar ervaring over de positieve en humane wijze van aanpak van illegale goudzoekers in Suriname welke zij ‘De Suriname approach’ noemde. Deze aanpak zou als voorbeeld kunnen dienen voor andere landen in de regio die door middel van militair ingrijpen afrekenen met illegale porknokkers. Remko Sintmaartensdijk, modeontwerper, bracht min of meer een ode aan de diversiteit in Suriname als het gaat om schoonheidsstandaarden en idealen. Arioene Vreedzaam verbonden aan UNDP gaf aan hoe de mens op basis van DNA in feite een en hetzelfde ras is. Monique Pool vertelde over haar werk met luiaards en de overeenkomst die deze dieren vertonen met de vrouw als het gaat om hun kwaliteiten zoals bewogenheid, affectie en medeleven. De natuurliefhebber Sean Dilrosum legde uit hoe hij een formule ontwikkelde om de stand van de zon snel en efficiënt te berekenen. Ook Carl Breeveld deed een TEDtalk waarin hij het publiek voorhield dat corruptie geen normale zaak is en dat een ieder zichzelf de vraag moet stellen ‘Do I love corruption?’.
De organisatie onder leiding van Jennifer van Braam-Wong Swie San, kan terug kijken op een geslaagde avond. Niet alleen waren de sprekers van topklasse, zag het decor er prachtig uit met het 3DTEDx logo en de universele animatie op het scherm als achtergrond, ook het programma verliep vlot en was geheel op schema. De ‘TED talks’, zoals die genoemd worden, geschieden allemaal in het Engels, zodat de filmpjes van de talks voor kijkers over de gehele wereld te verstaan zijn. In november van dit jaar werd het jaarlijks TEDGlobal Evenement in Brazilië gehouden. Op de sprekerslijst stonden wederom zeer gerespecteerde wetenschappers uit diverse landen die ‘celebrity status’ genieten. Ook de Surinaamse TED-organisatie was op dit evenement vertegenwoordigd.
Vanaf volgend jaar zal Suriname kennis maken met de vrouwendivisie van TED, namelijk TEDxParamariboWomen. Dit platform richt zich voornamelijk op onderwerpen die vrouwen aangaan en is een uitstekende manier om vooral vrouwen, maar ook mannen op een positieve manier te stimuleren op uiteenlopende vlakken. De vrijwilligersorganisatie TED is internationaal zeer bekend onder jonge intellectuelen vanwege haar inspirerende sprekers, die geheel kosteloos hun ervaring, kennis en ideeën delen met de rest van de wereld. Ze doen dit als ‘live’ sprekers op TED evenementen. TED filmpjes van voorgaande evenementen worden wereldwijd vertoond op andere TED evenementen, als aanvulling op de ‘live’ sprekers, met het doel anderen te inspireren tot creativiteit. De filmpjes zijn ook op Youtube te bekijken.(Foto: Regillio Derby)

error: Kopiëren mag niet!