KPS houdt lezing over invloed globalisatie op profiel politieambtenaar

‘De criminaliteit is door de globalisatie veel veranderd.’ Dit zei Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie gisteren op een lezing van het Korps Politie Suriname (KPS). Het onderwerp was ‘De invloed van globalisering op het profiel van de ambtenaar van politie’. Volgens de politiebaas heeft de snel veranderende wereld ervoor gezorgd dat verschillende soorten criminele activiteiten door de verandering in de afgelopen jaren steeds verschillende vormen zijn gaan aannemen, wat tegelijkertijd betekent dat de ambtenaar van politie dusdanig ingesteld moet worden, dat die niet achterblijft. Zo heb je niet meer de situatie waarbij een crimineel gemakkelijk kan worden opgespoord, omdat die wederom een fiets op dezelfde plek had weggenomen.
Tjin Liep Shie zei dat Suriname zwaar beïnvloed wordt door al deze ontwikkelingen. De cybercriminaliteit bijvoorbeeld heeft al jaren geleden zijn intrede gedaan met vele gevallen van ‘phishing’ vanuit Afrika, Spanje en Engeland. Echter ziet hij tegenwoordig ook dat Surinamers met lokaal opgerichte websites buitenlanders proberen op te lichten. Volgens de KPS- topman is er onlangs ook een verzoek gekomen uit China om een bedrijf hier te onderzoeken, dat betrokken was bij een dergelijke praktijk. Hiernaast heb je ook gevallen, waarbij de ontwikkelende criminaliteit zelfs zover is om drugs vanuit Suriname naar landen als Ghana, Pakistan, Bulgarije, China en Zuid-Afrika uit te voeren. ‘Wij moeten het vermogen hebben om de toekomst te kunnen voorspellen en tijdig adequate maatregelen te treffen. Helaas kan niet alles worden voorzien, maar met de juiste inzichten en mensen zijn wij wel in staat om redelijk goed in te spelen’, stelt de politiebaas.
Globalisatie en diverse veranderingen die in de wereld plaatsvinden, grijpen volgens hem diep in het dagelijks leven van de burger en ook in de organisaties die dat regarderen. Landen veranderen, organisaties veranderen, gemeenschappen veranderen, maar ook mensen veranderen individueel. Technologie en wetenschap worden ook beïnvloed door veranderingen in de wereld, waardoor het duidelijk lijkt alsof de wereld kleiner wordt.’ Volgens Tjin Liep Shie krijgen burgers steeds hogere scholing en worden zij hierdoor ook kritischer.
De korpschef stelt dat er heden ten dage verschillende methoden zijn om gevoelige data veilig te stellen van de zogenaamde hackers. Met behulp van de moderne technologie kunnen deze enorme databestanden dan op buitenlandse servers worden opgeslagen, waardoor de eigenaar minder gevoelig is voor inbraken op het gebied van data. Natuurlijk zijn er andere risico`s die hiermee gepaard gaan. Daarom worden er binnen het bedrijfsleven wel voorzieningen hiervoor getroffen. Tjin Liep Shie ziet de sterke opkomst van ICT, automatisering en cloud computing. Tijdens deze informatiesessie hebben verschillende mensen hun eigen benadering over dit onderwerp kunnen presenteren. Onder de aanwezigen was hoofdofficier van justitie Carmen Rasam en de directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer.
FR

error: Kopiëren mag niet!