Oppositie stelt voorwaarden voor behandeling initiatiefwet SVB

HuishoudelijkeDe Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren in huishoudelijk verband vergaderd over de initiatiefwet over de ‘dubbele nationaliteit voor bijzondere personen’. De bedoeling was om een commissie van rapporteurs samen te stellen voor de ‘Wet aanstelling personen om redenen van staatsbelang’ en de ‘Wet op nationaliteit en ingezetenschap’. De oppositie, die het initiatiefvoorstel heeft ingediend, vond echter dat er bij de benoeming zeker voldaan moest worden aan enkele voorwaarden. NF-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh zegt aan Dagblad Suriname dat zijn fractie duidelijk heeft gemaakt dat zij de twee wetten behandeld wil hebben. Dit is waarom de oppositie ook quorum heeft verleend voor de aanvang van de geplande huishoudelijke vergadering. Echter krijgt hij een bepaald gevoel wanneer hij naar de agenda van de openbare vergadering kijkt. ‘ Men is niet van plan om die wetten te behandelen’, benadrukt Randjietsingh. De NF-fractieleider verzocht parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om deze twee wetten naar voren te schuiven, zodat deze snel afgehandeld kunnen worden. Echter ontstond een hele discussie met de coalitie, die uiteindelijk om een schorsing van een half uur heeft gevraagd om zich te kunnen beraden. ‘Na iets langer dan een half uur te hebben gewacht, komt de coalitie zonder een antwoord terug ’ Volgens Randjietsingh gaf MC-fractieleider Ricardo Panka de parlementsvoorzitter doodleuk aan om de vergadering voort te zetten. Simons gaf tegelijkertijd ook aan dat zij geen aanleiding heeft om af te wijken van de agenda van de openbare vergadering. ‘Wij willen zekerheid hebben’, benadrukt de NF-fractievoorzitter. De vergadering werd hierna afgeblazen naar een nader te bepalen datum.
MC-fractieleider Ricardo Panka zegt aan de krant dat hij niet begrijpt waarom een link wordt gelegd met de agenda van de openbare vergadering. Volgens hem is er van tevoren een fractieleidersoverleg geweest waarbij Randjietsingh aangegeven heeft dat er een aantal wetten zijn die hij graag op de agenda zou willen zien. De parlementsvoorzitter heeft volgens Panka gevolg gegeven aan het voorstel van Randjietsingh. Echter hoort hij nu een ander verhaal en zegt men bezwaar te hebben tegen het ontwerpwet Constitutioneel Hof. ‘De initiatiefwet is al klaar om in behandeling te worden genomen, daarom staat het op de eerste plaats’, aldus Panka. Panka vraagt zich af of de snelle plaatsing van deze twee wetten op de agenda niet snel genoeg is voor de oppositie. Hij vindt de eis van Randjietsingh daarom ook een drogreden. In zijn ogen is het initiatiefvoorstel daarom ook een farce, omdat het snel en in originele vorm is ingediend. ‘Het is om zogenaamd de samenleving te laten geloven dat zij het menen met de sportwereld en dat zij hun bijdrage wensen te leveren’, aldus de MC-fractievoorzitter.
Het initiatiefvoorstel is ingediend door de leden Hesdy Pigot, Patrick Kensenhuis, Guno Castelen, Arthur Tjin-A-Tsoi, Asiskumar Gajadien en Ronny Asabina, allen van de oppositie. Door de eerste wet aan te nemen en de tweede te wijzigen, kan de dubbele nationaliteit voor personen in diaspora van kracht zijn. Het initiatiefvoorstel is voorbereid en uitgewerkt door de Surinaamse Voetbalbond (SVB) en verstrekt aan alle 51 DNA-leden. De coalitie, waaronder MC-fractieleider Ricardo Panka en Melvin Bouva, was ook van plan dit initiatiefvoorstel in te dienen, maar de oppositieleden waren hen voor. Het bestuur van de SVB is hoopvol gestemd dat deze wet wordt aangenomen, zodat voetballers in diaspora voor de nationale selectie kunnen uitkomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!