Effectenbeurs moet binnen twee jaar onder Centrale Bank vallen

1 Effectenbeur Suriname moet binnen twee jaar onder CBvS komen te vallenDe Suriname Stock Exchange (SSX) hield gisteren haar 500ste zitting, die tevens de laatste is voor dit jaar. Het geheel werd met een hapje en een drankje afgesloten. Anand Jagessar, voorzitter van de Vereniging voor de Effectenhandel in Suriname, zegt aan Dagblad Suriname dat hij graag ziet dat de effectenhandel in Suriname zich uitbreidt. Betrokkenheid van meerdere stakeholders acht het bestuur van de effectenhandel noodzakelijk, waarvan de monetaire autoriteiten de belangrijkste stakeholders zijn. Met de aanname van de Wet Kapitaalmarkt 2014 onlangs is volgens Jagessar het belang van de Surinaamse effectenhandel erkend.
Voor aanname van deze wet is de vereniging zowel door de Staatsraad als de Vaste Commissie van Financiën van De Nationale Assemblee gehoord. De vereniging is nu in bespreking met de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De Centrale Bank is naar verluidt druk doende de structuren op te zetten en als alles goed verloopt, zal de effectenbeurs binnen twee jaren onder de CBvS komen te vallen. Zolang de adoptie nog niet een feit is, mag de vereniging vrij aandelen blijven verhandelen op de beurs. Jagessar geeft aan dat de effectenbeurs een enorme tool is voor economische groei, maar dat dit besef nog niet geheel in de samenleving doordrongen is. De beurs zou een ‘belangrijke schakel zijn in het kanaliseren van spaartegoeden naar andere bedrijven met ideeën om meer bedrijvigheid te ontwikkelen’, zo meldt het bestuur van de Effectenhandel in een persbericht.
‘Vele bedrijven aarzelen om zich aan te sluiten vanwege de zware transparantie-eisen voor deelname’, zegt Jagessar. Bedrijven delen niet graag hun financiële informatie met de wereld. De gegevens zijn namelijk ter inzage voor een ieder op de website van de effectenhandel. Een voorstel van de vereniging om bedrijven over deze drempel heen te helpen, is om een Wet op Jaarrekening in te stellen, waarbij bedrijven verplicht worden te rapporteren. Ook zouden er incentives gegeven kunnen worden, zoals bijvoorbeeld belastingvoordelen aan bedrijven die zich op de beurs noteren. De vereniging werd in 1994 opgericht door directieleden van verschillende bedrijven en banken. Het heeft nog geen wettelijke basis en houdt zichzelf in stand doordat individuele leden hun diensten ter beschikking stellen. Er zijn 11 bedrijven die deel uitmaken van de Surinaamse effectenbeurs, te weten Assuria, CIC, DSB, Elgawa, Hakrinbank, Self Reliance, Surinaamse Brouwerij, Torarica, Varossieau, VSH Foods en VSH United. Ook Staatsolie heeft obligaties ter beschikking gesteld voor de duur van de looptijd van de obligaties, die gaat tot 2015. Gedurende het 20-jarig bestaan van de effectenbeurs is er SRD 9.7 miljoen aan effecten verhandeld.

error: Kopiëren mag niet!