CEO Sowma staat nog steeds achter verkoop Kersten Warenhuis

Kersten-CEO Shirley Sowma-Sumter (foto: Kevin Ngadimin)
Kersten-CEO Shirley Sowma-Sumter (foto: Kevin Ngadimin)
Tijdens de vragenronde van de laatstgehouden VES CEO Talk, gaf Shirley Sowma-Sumter, directeur van Kersten, op een vraag uit het publiek aan wat de motivatie voor de directie was voor het komen tot de beslissing van verkoop van het Kersten Warenhuis. Sowma zei dat het besluit tot verkoop goed is geweest en dat zij er nog steeds achter staat. Ze constateerde dat er veel feitelijke onwaarheden omtrent de verkoop rondgaan. Ze legde uit dat het bedrijf geen andere keus had, omdat er geen andere duurzame oplossing was en het warenhuis een grote verliespost was binnen het concern C. Kersten en Co. NV. Voorts dreigde Kersten haar dealership met Caterpillar kwijt te raken ten gevolge hiervan. Caterpillar was op dat moment goed voor meer dan 80% van de omzet van Kersten en de directie wilde het verlies van deze dealership niet wederom riskeren. Caterpillar had in 2006 haar dealership met Kersten al opgezegd, omdat Kersten niet meer zou voldoen aan de voorwaarden gesteld door dit bedrijf, zoals het investeren in dealership-faciliteiten. De afdeling Surmac van Kersten moest opdraaien voor het verlieslatende warenhuis. Daarnaast moest Kersten voor het verkrijgen van een lening van de IDB voldoen aan de HSA en Wereldbank safety-standaarden. Sowma zei dat het haar verbaasd heeft dat de kerk opeens zo fel tegen de verkoop van het warenhuis was, omdat unaniem besloten was dat het warenhuis vanwege eerdergenoemde redenen verkocht moest worden. Er was voorafgaand aan de beslissing vergaderd met de rvc van de aandeelhouders, waarbij ook de vertegenwoordiger van de provincie Suriname aanwezig was en daarmee zowel impliciet als expliciet de kerk. “We zijn transparant geweest en bij elke stap steeds in overleg met de aandeelhouders. Toen het besluit tot verkoop in 2010 genomen werd, is dit ook medegedeeld aan de provincie Suriname. In drie jaren tijd hebben zij nooit gereageerd of een alternatief voorgesteld.” Sowma voegde er aan toe dat ze zich heeft laten vertellen dat Kersten Warenhuis geen eigendom is van de kerk en dat de kerk als zodanig dus geen recht van spreken heeft. De businesscase is als volgt: “Als een entiteit 20 jaren lang zulke grote verliezen lijdt, je je belangrijkste dealership dreigt te verliezen, de groei van het bedrijf in gevaar komt en als 1.000 mensen op straat dreigen te belanden, dan blijkt de verkoop uit de 8 mogelijke alternatieven die bekeken zijn het enige haalbare alternatief”, aldus Sowma. Met de verkregen financiën uit de verkoop van Kersten Warenhuis kon geïnvesteerd worden in nieuwe dealershipfaciliteiten en andere belangrijke gebieden ter bevordering van de groei van het Kersten-concern. Kersten telt 18 werkmaatschappijen, ingedeeld in 7 divisies. Het bedrijf maakt nu mede door het afstoten van het warenhuis en de verkregen lening van de IDB ,een positieve groei door.

error: Kopiëren mag niet!