Campagne ‘Biertje op, laat je rijden’ bekritiseerd

Dagblad Suriname heeft van bezorgde burgers meerdere kritieken ontvangen op de onlangs gelanceerde campagne van de Surinaamse Bierbrouwerij, waarbij de slogan ‘Biertje op, laat je rijden’ wordt gebruikt. De kritieken zijn gericht op de woordspeling waarbij jongeren juist ‘a contrario’ zouden redeneren en zichzelf dan vrijbrief geven voor het drinken van alcohol. Menige schoolgaande zou nu kunnen zeggen: ‘Ik pak toch de bus, dus ik mag wel drinken’. De burgers vinden het geen goed voorbeeld dat een bierbedrijf op dergelijke wijze haar product promoot. Hieraan werd door de critici ook nog toegevoegd dat de leeftijdscontrole tijdens de ‘Parbo Nights’ niet optimaal is. Zo zouden er volgens hen 13- en 14-jarige meisjes regelmatig op ‘Parbo Nights’ aanwezig zijn. Flip van Woerkom, social resposibility officer bij Surinaamse Bierbrouwerij, om een reactie gevraagd, zegt dat de bierbrouwerij en de marketing afdeling van Parbo bier zich niet herkennen in deze kritieken. “Tot op heden hebben wij geen klachten gehad over de campagne”, zegt van Woerkom. “De campagne is juist een bewustwordingscampagne ter bevordering van verantwoord alcoholgebruik en het voorkomen van rijden onder invloed.” Voorts geeft hij aan dat op alle Parbo Nights er een 18-plus-toegang wordt gehanteerd. “Bij twijfel wordt altijd naar legitimatie gevraagd. Wij doen er alles aan om iedereen onder de leeftijdsgrens buiten te houden”, aldus de social responsibility officer.
Bij de lancering van de campagne was de minister van Juspol, Edward Belfort, persoonlijk aanwezig om de ‘onthulling’ van de slogan op de bedrukte taxibumpers te doen, ter ondersteuning van het positieve initiatief. Het is wel vermeldenswaard dat de slogan ‘glaasje op, laat je rijden’ al sinds 1965 in Nederland wordt gebruikt om bestuurders van auto’s te waarschuwen om niet in beschonken toestand achter het stuur te gaan zitten. Het stimuleren van verantwoord alcoholgebruik maakt onderdeel uit van de duurzaamheidsstrategie van Surinaamse Brouwerij die onlangs als eerste onderneming in Suriname een duurzaamheidsrapport uitbracht.

error: Kopiëren mag niet!