VES CEO Talk: Kersten van zinkend schip tot winstgevend bedrijf

Het goed opgekomen publiek tijdens de VES CEO Talk (foto: Kevin Ngadimin)
Het goed opgekomen publiek tijdens de VES CEO Talk (foto: Kevin Ngadimin)
De Vereniging van Economisten in Suriname hield woensdag wederom een CEO Talk. De CEO die aan het woord kwam was Shirley Sowma –Sumter, CEO/CFO van C. Kersten en Co.NV. De titel van haar presentatie was: “Kersten, building a foundation for progress”. Sowma, die één van de weinige vrouwelijke CEO’s in Suriname is, gaf middels een heldere uiteenzetting aan hoe Kersten, onder haar leiding, van een ‘zinkend schip’ in 2005 tot een winstgevend bedrijf in 2014 is teruggebracht. Zij vertelde dat zij uitgelachen werd door sommigen toen zij besloot het verlieslatende Kersten in 2005 in te stappen, maar dat zij zichzelf toen heeft voorgehouden dat zij er met kleine stapjes wel zou komen. Kersten is onder haar leiding nu een bedrijf met een omzet van $200 miljoen in vergelijking met $38 miljoen in 2005. Sowma gaf aan dat zij in het begin harde beslissingen heeft moeten nemen en werknemers die niet mee konden gaan en geen vertrouwen meer in het merk hadden, heeft moeten bedanken. “Het is niet altijd mogelijk om eerst de attitude van de mensen te proberen te veranderen. Soms kan je niet anders dan mensen te laten gaan.” Het probleem met het meegaan met de druk van de hedendaagse markt is volgens haar groot. Uiteindelijk is het haar toch gelukt om iedereen mee te krijgen in de nieuwe bedrijfsvisie. Sowma gelooft in standaarden en regels en ze gelooft erin dat je mensen ook hieraan moet houden. “Als mensen de regels te vaak overtreden, dan moet je ze bedanken”, meent ze. Een belangrijk keerpunt in de financiële situatie van Kersten kwam nadat het bedrijf een lening van de IDB voor 7 jaren kreeg. “Mensen hebben op hun tenen moeten staan om het bedrijf op het niveau van de standaarden van de IDB te kunnen brengen. We hebben onze standaarden naar international niveau moeten brengen om de lening van de IDB te kunnen krijgen. Op het moment dat Kersten de lening kreeg, was het imago van het bedrijf gelijk verbeterd”, geeft Sowma aan. Alle rentes van lopende leningen gingen gelijk omlaag. Kersten maakt nu een positieve groei door.
“Je moet geloven in jezelf en je door niets en niemand laten afleiden”
Onder leiding van Sowma is ook het ziekteverzuim binnen Kersten enorm teruggebracht. “Wij letten veel op preventieve healthcare. Hierdoor is het ziekteverzuim teruggelopen en is de productie verhoogd.” Ook wordt er volgens Sowma geïnvesteerd in training van het personeel waarnodig. Sowma zou graag meer vrouwen in technische functies zien binnen het bedrijf. Op dit moment is maar 19% van het technisch personeel vrouw. “Helaas zijn er ook weinig technisch geschoolde vrouwen”, geeft ze als verklaring hiervoor. Als advies aan vrouwelijke ondernemers gaf zij nog mee dat vrouwen ‘hun rug recht moeten houden en ervoor moeten zorgen dat mensen het respect voor hen niet verliezen’. “Je moet geloven in jezelf en je door niets en niemand laten afleiden”, aldus Sowma.

error: Kopiëren mag niet!