Sociaal pleidooi advocaat gaat niet op

Rechter Marie Mettendaf heeft Oscar Plein veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk. Plein heeft zich schuldig gemaakt aan het overtreden van de Wet op Verdovende Middelen. Plein heeft op 3 oktober een poging ondernomen om vanuit Suriname richting Nederland 800 gram cocaïne te smokkelen. Hij gaf op een bepaald moment aan 100 bolletjes te hebben ingeslikt. Bij het onderzoek werden er 99 bolletjes uitgescheiden. Plein gaf ook aan dat hij voor zijn diensten een bedrag van € 4250 zou ontvangen. Daarnaast gaf Plein ook aanwijzingen omtrent de ontvangst van de bolletjes. De advocaat van Plein had op zijn beurt een sociaal pleidooi gevoerd.
De advocaat gaf namelijk aan dat Plein op 12 december jarig is, dat hij vanwege het verliezen van zijn baan is beland in een situatie waar hij aan niets anders kon denken dan het vervoeren van drugs, dat hij de vader is van 5 kinderen en dat zijn vrouw nu moet opdraaien voor de huur van hun huis. De advocaat vond de eis van het Openbaar Ministerie (OM) te fors, omdat er volgens hem niet was gedacht aan de 5 kinderen en het feit dat het OM zelf aangeeft dat Plein een goede proceshouding had. De rechter veroordeelde de verdachte desondanks tot 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. ‘Is er niet iets anders dat mensen kunnen bedenken om te doen? Ook al zegt u mij dat u de dingen niet meer zult doen, wanneer u de dingen doet, denkt u niet aan uw vrouw en kinderen, maar bij de verdediging is dat wel het eerste wat men aanhaalt’, aldus rechter Mettendaf bij de motivering van haar besluit.

error: Kopiëren mag niet!