Inheemse Spelen 2014 te Frans-Guyana

12 Inheemse 1
12 Inheemse 2De 10de Inheemse Spelen die dit jaar is gehouden van 5-7 december j.l. in Frans-Guyana is gewonnen door de atletiekploeg Waya-maga (leguaan in het Inheems). De spelen stonden ook in het teken van een culturele samenwerking tussen de gemeente Awala/Yalimapo en het resort Galibi in Suriname. Een aantal van 280 atleten van verschillende streken uit Frans-Guyana, Martinique en Suriname bekampten elkaar de afgelopen week om de felbegeerde hoofdprijs, een houten tijger. Suriname werd vertegenwoordigd door 10 atleten uit Galibi. De prijzen waren uitsluitend Inheemse voorwerpen die de kunstnijverheid van de oorspronkelijke bewoners symboliseren. De hoofdprijs werd gewonnen door “Waja-maga” (leguaan). Andere takken van sport die werden beoefend waren touwtrekken, pijl en boog, houtblok sjouwen, cocos klimmen, botenwedstrijd en speerwerpen. De opening werd vrijdagmiddag verricht in aanwezigheid van verschillende hoogwaardigheidsbekleders. Verschillende culturele groepen leverden hun bijdrage aan dit internationaal evenement, terwijl de spelen rechtstreeks werden uitgezonden door de Franse televisie. Volgens de delegatieleidster van Martinuque is dit de tweede keer dat hun eiland aan deze spelen meedoet en “om meer ervaring op te doen”. In het landenklassement eindigde Suriname op de derde plaats. Van dit jaar deed Brazilie niet mee.

error: Kopiëren mag niet!