Open monumentendag opkomst

Open monumentendag
Open monumentendag1De binnenstad van Paramaribo staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In dit kader heeft de Stichting Stadsherstel Paramaribo in samenwerking met Stichting Gebouwd erfgoed Suriname op zondag 14 december een open monumentendag georganiseerd. Er zullen verschillende activiteiten plaatsvinden op deze dag, waaronder een speurtocht voor de GLO- en VOJ scholen en een wandelrally voor deelgenoten. De startplek is het Fort Zeelandiacomplex. De registratie tot deelname vindt tot vrijdag plaats.
Goed onderhoud van het cultureel erfgoed is van groot belang, vinden deze stichtingen. Met de open monumentendag wil de Stichting Stadsherstel Paramaribo het bewustzijn van de bevolking over de noodzaak tot het behoud van Surinaamse monumenten vergroten. Deze stichting is in 2011 opgericht als particuliere organisatie en heeft als specifiek doel verwaarloosde monumentale gebouwen in Paramaribo en andere districten te kopen, te restaureren en te exploiteren. Zij bezit momenteel 3 historische panden, waarvan één reeds is gerestaureerd (Julianastraat 56). De twee andere panden (Costerstraat 62 en de Prinssessestraat 43 (het toekomstig adres van het Koto Museum) zijn momenteel in restauratie. De historische gebouwen en plekken die onder de aandacht gebracht zullen worden, zijn onder andere de Sint Petrus en Paulus Kathedrale Basiliek, het Bisschoppelijk museum, de Ne Ve Shalom synagoge, het Hoekhuis en Dixiebar., de Nieuwe Oranje Tuin begraafplaats, de Hervomde kerk een de Lutherse kerk. De boodschap die bij de viering van deze bijzondere dag wordt meegegeven is, dat wij als Surinamers hetgeen door onze voorouders is opgebouwd en nagelaten, moeten waarderen en behouden voor toekomstige generaties.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: