Ex NH-minister: ‘Als huidige regering ‘grani’ Staatsolie raffinaderij wil nemen, so be it!’

Ex.‘Als huidige regering ‘grani’ Staatsolie raffinaderij wil nemen, so be it!’ Zo reageert de voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) en tevens oud minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Gregory Rusland, als hij de opening van de Staatsolie raffinaderij op 13 december bekijkt. Volgens de politicus is dit project in haar geheel tijdens de vorige regeerperiode voorbereid en heeft de huidige regering het geluk om de opening van de raffinaderij te kunnen doen. Belangrijk voor hem is dat de Nieuw Front-regering een bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname op poten heeft kunnen zetten. De NPS heeft er daarom geen moeite mee dat de paarse partij alle grani wil nemen, omdat de groene partij haar bijdrage in alle manieren zal blijven leveren en bewijzen. Volgens Rusland zijn alle lopende projecten een initiatief geweest van de regering onder oud president Ronald Venetiaan, waarbij Rusland zelf ook NH-minister was. Uiteindelijk stond in de hele planning dat in 2014 de oplevering van de nieuwe raffinaderij zou plaatsvinden.
‘Al was er geen regering in de afgelopen vier jaar geweest, zou de oplevering van de raffinaderij toch gebeuren’, benadrukt de NPS’er. De oud NH-minister daagt de huidige regering daarom uit om aan te tonen welke succesvolle projecten zij hebben geïnitieerd. ‘Bouterse heeft slechts een cassavefabriek, een treinproject met zoveel vraagtekens en een smikkelend ziekenhuisproject geïnitieerd.’ Volgens de politicus zijn geen van deze projecten goed tot uiting gekomen, terwijl de status van de welbekende cassavefabriek in Para tot nu toe onbekend is.
Staatsolie heeft voor de uitbreiding het Italiaanse bedrijf Saipem gecontracteerd. Bij de uitbreiding van de raffinaderij zijn er acht units bijgekomen. De oude heeft er twee. Ook de opslagtanks worden aangevuld met elf nieuwe. Van de bestaande opslagtanks zullen er vijftien aangepast en hergebruikt worden. ‘Het project is niet iets dat uit de lucht is komen vallen en ook niet iets dat de huidige regering de afgelopen vier jaren heeft voorbereid en uitgevoerd.’ De NPS-voorzitter zegt dat de voorbereiding ervan jaren in beslag had genomen. De eerste ideeën waren daarom in 2005 ontstaan. In 2006/2007 zijn er dan intensieve gesprekken gevoerd met de staf van de oliemaatschappij. Hierbij werd de nadruk gelegd op welke richting het bedrijf in de toekomst wilde opgaan. De conclusie van het strategisch plan was dat het bedrijf getransformeerd zou worden van een oliebedrijf naar een energiebedrijf. Afgesproken was dat de bestaande raffinaderij twee richtingen kon opgaan. Ten eerste was de bestaande raffinaderij aan grote revisie toe. Verder was het besluit genomen om de toenmalige productiecapaciteit verder te vergroten van 7500 naar 15000 barrels per dag. Al deze zaken werden toen uitgewerkt, waarna in 2008 enkele engineering teams in Nederland het heel project gedetailleerd begonnen voor te bereiden, zodat deze op kort termijn zou worden uitgevoerd. In 2009 begonnen de intensieve gesprekken over de financiering. Toen werd aangegeven dat het project een prijskaart had van USD 650 miljoen. Totaal zou Staatsolie USD 1 miljard moeten investeren tot 2015. De buitenlandse banken werden door goede voorbereiding overtuigd om het bedrag aan Suriname te lenen. Ook het terrein waar de uitbreiding heeft plaatsgevonden, werd in orde gemaakt. ‘Al deze zaken waren voor de algemene vrije en geheime verkiezingen van 2010 afgerond’, zegt Rusland.
FR

error: Kopiëren mag niet!